2021-06-29
❀ Tea WG Salon & Boutique #中環 ❀❗️世界頂級茶葉品牌 推出全茶宴下午茶❗️——————————————————每次行過IFC總會比Tea WG內裏密密麻麻嘅茶罐所吸引。創立於新加坡🇸🇬,屬於世界奢華茶葉品牌之一,為多間五星級酒店提供茶葉。堅持使用產地直送嘅茶葉,提供多種來自世界各國茶園嘅精緻茶葉,嗰本茶葉Menu真係超級厚!另外仲有獨一無二的手工調配,下午茶經常都滿席,既可以一嚐佢哋優質嘅茶,又可以食到佢哋精緻嘅茶點,一大享受🤩。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Tea WG 盛夏下午茶 $528/2由即日起至8月31日期間,每日下午3時至6時可以喺又一城同埋IFC分店品嚐。包括一系列果味濃郁嘅茶香鹹點及甜點🫖另外仲有scone/ muffin、茶香雪葩、雪糕、馬卡龍、招牌茶香法式糕點及特調茶香無酒精雞尾酒、手工冰茶、經典熱茶,完全係茶控嘅天堂💕!.♥ 鹹點✦ 蟹肉香烤布里歐多士✦ 法式三重芝士炸丸子配松露蛋黃醬✦ 八爪魚昆布啫喱✦ 柑橘吞拿魚粒配菠蘿莎莎撻完全冇諗過所有鹹點都可以加入茶香,仲要各有不同。布里歐多士加入咗檸檬木紅茶;三重芝士炸丸子就有煙燻伯爵茶粉松露蛋黃醬;八
❗️世界頂級茶葉品牌 推出全茶宴下午茶❗️
✦ 蟹肉香烤布里歐多士
✦ 法式三重芝士炸丸子配松露蛋黃醬
✦ 八爪魚昆布啫喱
✦ 柑橘吞拿魚粒配菠蘿莎莎撻
完全冇諗過所有鹹點都可以加入茶香,仲要各有不同。布里歐多士加入咗檸檬木紅茶;三重芝士炸丸子就有煙燻伯爵茶粉松露蛋黃醬;八爪魚青瓜花昆布啫喱包含熱情果茶;最後吞拿魚粒亦有椰子茶糖漿。
唔敢講所有茶味都啱大眾嘅口味,自己覺得某啲茶香同鹹點唔算太夾,但無可否認心思滿分💯,而且茶香突出,充滿驚喜。
♥ 甜點
✦ 玫瑰芬香茶香芝士蛋糕
✦ 茶香雪葩及雪糕
✦ 椰林風光迷你果撻
✦ 柑橘焙茶慕斯蛋糕
✦ 血橙蛋糕/ 羅勒椰香蛋糕
用茶製作甜品普遍不過,但佢哋不甘於平凡,繼續用上唔同嘅茶葉,務求令客人每食一啖都有不同嘅茶香。而且每款甜品當中都有豐富嘅層次,包括生果、餅底、蛋糕、慕絲等等元素✨。
♥ 任選四件茶香馬卡龍
♥ 手工現做招牌英式鬆餅/烘焙馬芬
最後仲可以選擇不同茶味嘅馬卡龍,第一次見有咁多唔同茶味嘅馬卡龍選擇!
另外我哋仲揀咗英式鬆餅,鬆餅口感正正常常,未算最鬆化。但出乎意料地係配上檸檬茶香嘅果凍🤩當然亦唔少得鮮忌廉。
Scone
♥ 茶
另外下午茶亦包每人一杯人手沖制茶,可以選擇餐牌上任何一款喜愛嘅茶葉,不過就唔可以再refill。
♥ 手工冰茶包系列
最後亦要大大推薦佢哋今年夏天新推出嘅冰茶包,飲茶唔一定要熱,冰涼都可以好好飲!
手工冰茶包系列一共有15款口味,最正嘅係每一個茶包入面有成7g茶葉。
前一晚浸落1公升嘅水,然後擺落雪櫃,第二朝就可以有超香濃又清新嘅冰茶飲,非常適合喺夏天降溫!
順帶一提,佢哋嘅茶包仲要用絲線純手工縫製,靚得來亦更能保存茶葉🔥。
——————————————————
✨整體味道: 3.5/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
貫為世界給頂尖茶葉品牌之一,所推出嘅下午茶充滿茶嘅元素✨無論鹹點、甜點、馬卡龍、雪糕、甚至鬆餅等等都用上唔同嘅茶葉,務求令客人品嚐到不同嘅茶香。雖然我覺得某部份茶點同茶葉唔算太夾,但的確幾有特色,茶控可以一戰!
唔鍾意下午茶嘅,亦可以購買佢哋嘅茶葉,今個暑假佢哋仲推出左手工冰茶包,包裝超級精美,一包有成7g茶葉,啱晒喺炎炎夏日涼返下。由2021年6月28日至7月11日期間,於香港各Tea WG沙龍及精品店選購任何手工冰茶包,即可享買二送一優惠。由6月14日至6月30日期間於Tea WG HKTVmall官方網店選購任何手工冰茶包,亦有8折優惠。