2007-02-24
首先, 我係被其犀利的抽風系統呃左入去的。門口香到呢... 入到去, 得十個位, 不諳英語廣東話的媽媽叫我"下ji來過", 行完一round, 都係死死地氣地等, 點知又有位喎。店是不諳兩文三語的日本母子開的, 加上幫唔到手乜滯的兩個本地人, 用廣東話溝通, 佢都勉強聽得明, 用英文就唔使旨意佢識聽。我是用世界大同的語言加oishi跟師傅仔溝通的。舖面只得一條巷咁闊, 行多個人都唔掂果隻。有7-8bar檯位, 對住鐵板, 咪話d煙唔攻。不過見住師傅整野食, 算另一番風味。先吃了漢堡扒及1號煎餅加豬肉。我唔知咩為之正宗, 總之味道是不錯的。口感加醬汁搭配都好吃。漢堡扒大大件, 加上調味汁, 都算惹味, 不過偶爾食到幾啖"粉粉地"。來呢度下次都係吃煎餅正d。最後師傅仔幫我弄了一個蛋包炒麵, 估唔到蛋皮包著炒麵是十分搭配! 酸酸的醬汁醒胃, 五花肉惹味, 是encore得過的。有2張檯可以自己弄煎餅的, 感覺幾好玩。一邊吃, 一邊見師傅仔整左個好多蔥的煎餅, 同好多蔥的炒麵, 相信幾好食。服務就爭些少, 可能同未上軌道有關。同師傅仔傾開, 佢來香港只不過四個月, 所以值得原諒。店舖有紙圍裙供

有2張檯可以自己弄煎餅的, 感覺幾好玩。

服務就爭些少, 可能同未上軌道有關。同師傅仔傾開, 佢來香港只不過四個月, 所以值得原諒。店舖有紙圍裙供應俾我呢d論盡的人, 不得不佩服日本人的細心。

食左3個菜, 200蚊都唔使, 人家千里迢迢來到, 味道又唔差, 絕對值得支持encore。

p.s. 世界大同語言為"哈哈"。