2019-02-20 3701 瀏覽
呢個星期嘅工作壓力實在太大,放假真係要抖一抖。星期六放假約左好朋友去尖沙咀東,嘆返個悠閒下午茶!地點揀咗呢間位於余仁生中心1/F嘅Diletto,好耐之前已經喺度食過Fine Dining,今次就來試試tea set下午三點黎到,陽光穿透進玻璃窗內,餐廳唔使開燈都有大量自然光線,感覺好舒適每日下午3-4:45pm都有供應的Afternoon Luxury Tea Set,價值$388兩位用,鹹甜點合共13款食物,仲有兩杯飲品,價錢都幾實惠重頭戲推出前,侍應先會送上飲品、英式鬆餅及曲奇鬆餅配上甜甜的蘋果蓉同Mascarpone忌廉,好好味!旁邊嘅精選曲奇都不錯,好新鮮脆口熱泡沫咖啡質素都不錯,凍檸茶解滯消膩啱哂等左10分鐘左右,主角便出場了!三層架被綠葉包圍,好有田園氣息蕃茄芝士配青醬青醬配上清新車厘茄同較為淡口嘅芝士,係一道清新開胃嘅前菜蟹肉多士啖啖蟹肉加上適量沙律醬,格外滋味!底下仲有香脆麵包多士龍蝦沙律三文治翠綠色的青瓜片包住三文治,賣相好精緻!鬆軟白麵包內裡夾住新鮮鮮甜嘅龍蝦肉,好味道哦黑魚子鵝肝多士一口鵝肝煎得非常香口,面上仲有價值矜貴的黑魚子,兩者入口即溶,無得頂吉列蝦仁配柚

重頭戲推出前,侍應先會送上飲品、英式鬆餅及曲奇

熱泡沫咖啡質素都不錯,凍檸茶解滯消膩啱哂

蕃茄芝士配青醬

青醬配上清新車厘茄同較為淡口嘅芝士,係一道清新開胃嘅前菜

蟹肉多士

啖啖蟹肉加上適量沙律醬,格外滋味!底下仲有香脆麵包多士

龍蝦沙律三文治

黑魚子鵝肝多士

吉列蝦仁配柚子醬

蝦仁不算大隻,但係炸得好香脆,配上柚子醬,酸酸甜甜的好美味

蘋果忌廉芝士慕絲&檸檬乳酪慕絲

慕絲感覺輕盈不膩,但呢兩款甜品嘅甜度都幾高

雜果撻

生果好鮮甜,撻底好新鮮酥脆

馬芝蓮蛋糕

其實即係重牛油味同蛋香的一口小蛋糕

藍莓芝士忌廉

Mascarpone芝士打成的忌廉好軟滑,充滿芝士同奶香!藍莓甜甜的,同芝士忌廉層層相隔,層次豐富