2016-06-13
1992 瀏覽
呢黎間上海菜食過幾次,就算星期六夜晚都唔係太爆,可能係由於係屋苑裏面嘅關係,食客都係附近嘅住客。咁仲好唔使成日同人迫。 呢度嘅裝修好簡單,食物價錢一般。但係我都覺得佢嘅上海菜幾正宗,起碼一位枱有七成都係幾好味。佢哋有二人餐四人餐同六人餐唔使點諗所以今日就叫咗個二人餐,535元。另外在叫左個黃金蝦 。以後呢幾道菜係四人套餐裏面嘅。冷盤青瓜海蜇凍肉呢個頭盤份量適中,樣樣都唔錯。回鍋肉份量相對就較小,約兩至三人嘅份量,炒得幾香,肉片偏少,但辣辣地都幾開胃。手撕雞係分量最大嘅一碟,但係佢用豉油醃製嘅做法,味道一般。佢地汁可以用來送飯,但係個雞本身唔好食,偏老,雞肉乾。所以份量雖然最大,反而係食唔晒。糖醋魚片呢個做得唔錯,酸甜到適中。如果分量再大啲就好啦。一人先食到一两塊。黃金蝦係自己另外叫嘅,百幾蚊一碟。用嘅下係細細隻既蝦,分量亦唔多。做出來嘅效果還可以,但係唔算得非常好食。食過佢嘅小籠包,真係好一般。原因係豬肉唔係特別好食,無味偏乾,餃中有湯,但個豬肉唔好食已經可惜。佢哋個炸紅豆沙湯圓,反而做得唔錯。總結嚟講,呢間鋪頭嘅小菜份量唔多,有一半以上都算好食,所以俾個讚佢,由於每次去客人都唔多,所
以後呢幾道菜係四人套餐裏面嘅。
冷盤青瓜海蜇凍肉
呢個頭盤份量適中,樣樣都唔錯。
佢哋個炸紅豆沙湯圓,反而做得唔錯。
總結嚟講,呢間鋪頭嘅小菜份量唔多,有一半以上都算好食,所以俾個讚佢,由於每次去客人都唔多,所以店家仼我哋食完坐多陣都無趕客。希望呢種小店繼續經營下去。