2017-10-30 1373 瀏覽
觀塘雖然唔係我住或工作既地方,但實在有太多隱藏既中小店,閒時唔知食乜都會黎覓食。今次試既係好多好評既Manhattan,雖然小女未去過,但應該不打緊xD餐牌好難揀,所以計過下好似都係set dinner抵D又唔洗煩; 另外加左生蠔4隻(美國Taylor Pacific Rock & 法國KYS)。Waiter們服務都唔錯,一order完就準偏好食蠔既陣勢,又會同你大概介紹下建議食邊個先邊個後,對我呢D生蠔初哥真係有幫助。美國taylor rock生蠔細粒D,海水味相對下濃D,但我覺得偏腥;法國KYS既就肥大D又甜D!雖然唔識揀但似乎法國出既真係好味D 喎!(睇黎得閒要鑽研下生蠔品種)Set dinner:Appetizer係沙律,有beetroot/栗米,配french dressing, 有D似千島醬加醋/lemon juice溝稀,但加左太多所以越食越酸!如果醬汁另上或者少D會balance D。餐湯係菌菌湯,話係牛肝菌但因攪碎左都有正常香味,個人偏好菇菌類所以覺得點整都好味~加多D 忌廉會滑D~Main course1: 白汁蟹肉扁意粉,蟹肉似吞拿魚蓉質地,有少少蟹既鮮甜味,但配

Main course1: 白汁蟹肉扁意粉,蟹肉似吞拿魚蓉質地,有少少蟹既鮮甜味,但配左3色椒做配菜係不足之一...因為3色椒仲太硬,煮得唔夠淋,椒味太出搶左D蟹肉味,更重要既係意粉偏乾,個底有少少汁但太咸...

Main course2: (另加$118)本來想食黑毛安格斯點知無晒;( 所以是日換左呢個'Hanger steak', 係牛腩側面,肉既紋路比較深,脂肪亦無咁多。本來見佢煎到黑晒,仲以為太熟(我叫左5成),好彩佢切開都好靚,外層少少硬內層軟熟,配埋佢個少少攻鼻既mustard係唔錯架!唯一要彈既係個配菜無乜誠意,用左白烚無味既broccoli...

最後以brownie結束晚餐,雖然係濃厚既朱古力,但份量唔多唔會令你太滯,而且甜度岩岩好!唔錯好欣賞呢個甜品

埋單有D貴...雖然牛扒幾好,但意粉係令人失望的;整體而言如果係想搵個地方坐得舒服又多空間,又唔想好似高級西餐廳咁“靜”既話(或者驚自己太大聲騷擾到人既話xD),都可以黎試下既。