2013-04-24
成日見到啲朋友响佢哋個社交網絡post老富昌啲相出黎,實在令我常常都好想約啲生日飯局去試一試,近日終於精心安排左一個生日的友人一行4人咁去試吓,個menu 都好簡單,而我哋大家都係好懶咁揀左dinner set,因為 dinner set 入面都有好多選擇,真係可以照顧到大家的喜好,豬、牛、雞、羊、海鮮、魚….總之就一定有一款你係啱食的!我哋就安排左坐卡位,張枱就唔算好大,4個人坐就只可以話啱啱好,似食法國菜的餐廳黎講就應該係算迫嗰隻,而卡位的燈光就比較強左啲,有欠情調,情侶去就差左少少了…….當大家都選擇飲海鮮龍蝦湯時,我便點了個拖羅沙津及田螺做前菜,田螺都算大隻同埋焗的時間啱啱好,咬落彈牙及好重牛油香草味,咀嚼時還感覺到田螺肉與香草混合了的香味,真的要慢慢品嚐。吞拿魚、烚疍、新鮮蔬菜配上特製的醬汁都幾清新,各樣材料味道都是淡淡的,好似先清洗一下口腔來迎接豐富的主菜到來,廚師的安排很有心思呢!主菜有香煎黑毛豬扒配鵝肝汁,厚切豬扒中間夾左一片前香左的洋蔥,一起吃時不覺得厚切的黑毛豬扒膩,肉質咬落都算彈及Juicy,但友人說好像凍了一點點,不太夠熱就有點美中不足。香煎比目魚配鵝肝醬煎得好