說今晚有foodie同事帶我去試食泰國菜,心陏陏就想寫下食評。今次係小弟第一次寫食評,有乜錯漏多多包涵呀。首先講吓間餐廳環境。一入去就知道唔係sell grand嘅路線。雖然冇堂皇嘅裝修,不過勝在夠舒服,都唔算話太迫。一入去啲服務員態度都幾好,會主動行過嚟問你想食咩。✅✅講到食物方面,個人覺得就比較平庸。今次我同同事兩人總共買咗一個黃咖喱,一個湯一個菜同埋個蠔餅。整體份量都幾足夠。🉑️- 黃咖喱雞: 3/5咖喱味較淡,但勝在雞肉夠嫩滑😋,整體份量都幾足料。個人唔食得辣就覺得個辣味可接受,但如果係愛辣之人應該會覺得唔夠惹味。- 椰子雞湯: 2.5/5坦白講呢個有少少令人失望🥲。剛呈上來嘅外貌係幾吸引,但係細望之下其實啲雞件比想像中少。個湯主要有雜菌同埋芫荽,略嫌芫荽個味有啲蓋過咗成個湯嘅味道。整體個湯味偏酸,失去左椰子雞湯應有嘅雞同甜味。唯一個好處係佢啲雞肉真係幾嫩,如果多番啲我諗成個湯嘅水凖都會有所提升!🔥- 馬拉盞炒通菜:3.5/5個菜食落唔會太油,味道偏淡,入邊啲蝦米幾香,幫佢加咗唔少分。🔥- 鐵板燒蠔餅:4/5咁多餸入邊最推介呢款。蠔仔嘅份量一啲唔孤寒,味道都幾鮮甜又唔惺,美中不足

- 黃咖喱雞: 3/5

- 椰子雞湯: 2.5/5

- 馬拉盞炒通菜:3.5/5

- 鐵板燒蠔餅:4/5
咁多餸入邊最推介呢款。蠔仔嘅份量一啲唔孤寒,味道都幾鮮甜又唔惺,美中不足嘅係啲蠔仔再大粒啲會更好,同埋如果蛋餅可以薄啲會更好食。不過整體幾好👍🏻。

- 椰青及椰奶沙冰:3/5
正常。冇乜嘢好特別評價。

今次買單總共$478。
整體來講不過不失,但係呢個價錢相信坊間有其他嘅選擇可以媲美。希望之後會愈來愈好,加油! 🔥🔥🔥
2021-12-17