(非會員)
2007-02-06 19 瀏覽
住咗起坑口都一段日子,都聽過好多人講過話坑口村的Lardos食扒唔錯,終於尋晚同我老婆走去試吓。因為尋晚係閑日星期一,七點半入到間Lardos都只有一枱客,坐低就有沙律同麵包加埋本Menu。睇完一輪,再問吓個侍應有咩好介紹,第一個侍應係新人都唔知點答我,跟著第二個侍應應該比較有經驗,起碼知道間餐廳有咩賣,但個侍應就將Menu中間個頁由頭到尾講一次比我聽。唉!當我唔識字咩,我係想知呢到有乜好介紹。Anyway,最後叫咗已預先諗咗的一份Rib eye 配焗薯同一份T-bone配薯蓉。之後又問咗今日係乜湯,好似係忌廉乜乜湯,有些金寶湯feel,所以無叫到。跟著食包食沙津,兩樣都好味,沙津夠新鮮,麵包夠鬆軟,有自家製的感覺。到食主菜,賣相一般。先試薯蓉,是自家製的,味較淡同較乾。個T-bone質地幾好,但就肉味就一般。跟著到焗薯,同樣個質地比較散(應該同個薯種有關)同埋唔夠熱,個Rib eye 同樣質地好但肉味不夠。總括來說出品只是一般,低過我之前的預期。可能得不到預期的驚喜(將軍澳都有靚扒食),所以食完扒都無叫甜品就走了。Lardos的服務及出品只是一般,不過不失啦!當然起將軍澳已算不錯。但
Lardos的服務及出品只是一般,不過不失啦!當然起將軍澳已算不錯。但以同等價錢,我情願去市區傳統扒房,環境好些,味道都會好些。如果已經起將軍澳,我會去吉之島買塊扒,花少少時間自己煮,會食得開心些。