2016-11-16
原來想去YMT鐵爺, 去到才知它悄悄地道別了. 回家行過, 因為香料味而注意到. 之前同一個位置做過唔少食肆, 撐得最長住的貴豐排骨(只是搬了後面) . 之後又是速食店, 壽司店, 都只是做左一陣. 前陣子裝修, 都無乜為意. 又唔難怪, 地理位置是旺點, 但鋪位衰在有支柱, 又唔夠深, 呢個位唔易做. 行過, 望見價位真係天后價, 不過佢係特色類食肆, 算可以接受. (最近都覺多左印度食肆在清風街出現?) 我本來想找Tandoori Chicken, 沒想過沒有, 反而有Chicken Tikka Masala! 真是很意外, 可以今晚加餸. 沒想太多用英文 order左了. 我要求了免飯/餅, 但都是收了連飯的價. 在等的時候, 我再留意下果鋪. 鋪唔大, 可以話一眼望清. 開放式廚房的位置唔大, kebabs 燒肉用的兩台機佔了一定的位置, 令爐端的地方得一台少了. 今晚用膳的人唔算多, 2個女的一個男的廚子打理一切, 來的時候客不算多, 我覺店方仲可以應付. 但如果是滿座, 如年宵時間, 那麼就真的有點點不行了. 回家去試, 味道真是很香, 除了香辛的不同層
回家去試, 味道真是很香, 除了香辛的不同層面感覺 (不是平時辣魚旦的辣, 而是有香料的分層), 還有種乳酪少少的酸味 , 令醬料精彩.
雞肉就點覺乾了少少, 菜就是薯仔, 也入了味. 回來用來伴白飯很醒胃是沒錯.
如果依呢個分量, 價位可以平少少 .
又者我覺佢地應可以以同一個價位做出一味菜式獨立外賣, 甘樣或者更可以幫到佢地的生意
下次或者看看Kebabs 如何. 近年有不少地方都有Kebab賣, 老實講對於華人是新奇卻依多了就不覺真的很特別.
希望這家可以令我眼前一亮.
Chicken Tika Masala