2017-05-11 93 瀏覽
今日係朋友既推薦下,去左觀壙工廈,試下食西餐。本來我對西餐冇乜特別喜好,因為覺得哂好多時間,又食唔飽,但今日有所改觀。「拳拳誠意」餐包唔係食開既Hea 牛油餐包,格離係橄欖油意大利黑醋,酸酸地,橄欖油味幾出,同個醋幾夾,食落係幾開胃的。「匠心獨運」頭盤都係開胃菜,呢個組合算幾新穎,咬落個蟹肉係一絲絲的,真材實料!魚手指係多士黎,睇得出係即叫即整,食落仲係脆身,冇因蟹肉而變濕軟。旁邊既配菜既都算鮮甜,面頭有淋黑醋汁,可以再體會酸酸甜甜既感覺。「避重就輕」今日既餐湯係大蒜薯蓉湯,我向來對蒜係避之則吉,驚食完會口臭,又要食香口膠,又要飲甜野辟味。但佢呢個湯個大蒜同薯仔已經融合左,蒜味唔太濃,好易入口。「相得益彰」三文魚扒上面係芝士,三文魚魚汁豐富,加埋香濃流質芝士,配搭完美。配菜係紫薯,味道好濃,一食就知係天然,無添加。當中發現左一個小小層次,入口時係紫薯既甜味,但放係口耐左,甜味消散後,淨低既係小小甘味,真係得小小,要仔細品嚐先留意到。「涇渭分明」最後今日既甜品係意式奶凍(草莓味),外觀係挺身,但入口即融既奶凍,奶味濃郁,草莓味淡,唔會喧賓奪主,幾好。令我刮目相看既係,上菜速度好快,食完就

「拳拳誠意」

焗金文畢芝士釀海鮮三文魚扒

「相得益彰」

意式奶凍

「涇渭分明」

令我刮目相看既係,上菜速度好快,食完就會幫你上下一道菜,唔好哂大家時間,好欣賞!

2017-05-10
意式奶凍