2023-09-30 238 瀏覽
中秋節翌日同老公拍拖嚟到灣仔,梗係又搵食啦!我哋嚟到會展附近見到依間和食餐廳就走咗入去!我哋點咗?二奏定食豬、雞訂食有兩個前菜,係比較傳統嘅日本前菜,大好き!佢個麵豉湯一啲都唔吝嗇,有新鮮嘅蜆肉,蜆肉彈牙鮮甜,仲有海帶和豆腐。吉列豬扒,外面超脆,裏面豬扒肉非常嫰多汁、一啲都唔乾,唔醮佢嘅特別醬汁都已經豬味濃郁,加埋芝麻和特別醬汁之後又係另一個食飯。日式炸雞,同韓國炸雞唔同,佢哋呢度個炸雞都係吉列外表,雞肉鮮嫩又滑,一啲都唔乾,佢哋做得非常出色!呢個價錢呢個質素真係好抵食!加$38小炒飯有煙肉蛋、蘿蔔粒、蔥洋蔥等,炒飯炒汁粒粒分明,而且蛋香味濃,又唔會太硬,正呀喂!西柚玫瑰花茶清涼浪漫既橙紅色配著西柚片和玫瑰花瓣,幽幽既玫紅香加上西柚既清新,還帶點甜,令人感覺又甜又refresh 🥰自家製牡蠣餃子煎得金黃香脆,另一邊軟綿綿,未食已經聞到好嘅香味,一口咬落去。蠔肉香濃,啖啖蠔香迴盪!蠔嘅香味濃郁,唔使點餃子汁已經好足夠,讚!依個真係超出的期待,一定不能錯過!涼拌文甲墨魚漬洋蔥、漬青瓜酸酸甜甜好開胃呀,加上芝麻粒嘅香,洋蔥和青瓜嘅爽口,令人愛不停口!魷魚帶點來微醺香,彈牙爽嫩,有嚼勁,推呀👍

我哋點咗?

二奏定食
豬、雞訂食
有兩個前菜,係比較傳統嘅日本前菜,大好き!
呢個價錢呢個質素真係好抵食!

加$38小炒飯

西柚玫瑰花茶

自家製牡蠣餃子
依個真係超出的期待,一定不能錯過!

涼拌文甲墨魚
魷魚帶點來微醺香,彈牙爽嫩,有嚼勁,推呀👍🏻

唐揚豆池魚
豆池魚炸得香脆酥香,啖啖肉,連骨都食埋!點上柚子汁,唔使驚太熱氣!

Sapporo beer
食吉列嘢點可以少得啤酒?你一啖吉列豬扒一啖啤酒、一啖吉列雞一啖啤酒,爽啦!

2023-09-30