2005-08-05 4 瀏覽
O尋日與兩個老死出o黎談心,其中一個話未食過,雖然食過好多次魚一丁,但係就下佢,同佢o黎試下。我又係叫番彩虹牛油果卷,差了好多,元氣d加州卷仲好食。三文魚卷-出面三文魚,而入面除了有青瓜外,仲有粒芝士,件芝士幾滑幾香,不過食完兩件三文魚卷後好滯。刺身5款-唔太掂,望落已唔多新鮮,帶子同甜蝦肉質唔通透、三文魚、吞拿魚、油金魚食落又唔肥美鮮甜。辣泡菜豆腐鍋睇落細細鍋,原來好足料,除了泡菜豆腐外,仲有八爪魚、九菜、大蒜及芋絲。成個鍋最精華就係湯底,煲出晒泡菜的味道,不過相比韓國菜館,味道還差少少。最後唔少得當然係食綠茶大福餅啦,我一個人已食了一個半,其實還不夠喉,可借太飽再食唔落。我o地仲試埋個柚子雪芭,好細個要34蚊,唔係平,而且味道過酸,偏向橙味多d,欠缺柚子味。以前覺得魚一丁質素中上的,呢幾年可能太多和食或居酒屋興起,大家相比之下,變得不及以前。
我又係叫番彩虹牛油果卷,差了好多,元氣d加州卷仲好食。