2019-05-01
有睇開本兔食評嘅朋友都知道,兔和獅子都老公真的好喜歡係上海菜,尤其是小籠包。今天老公又簽成生意,一於豪一豪佢,去有堪稱〈小籠包傳奇〉的〈樂天皇朝〉食我們最愛的八色小籠包。所有小籠包都係即叫即整,店內嘅小籠包廚房有大玻璃可以畀食客睇到小籠包製作嘅過程,安心又放心。特色皇朝小籠包(8色)真係什麼都不用說,必點佢哋嘅招牌王牌,8色小籠包,食齊咁多款不同嘅味道。記得8色小籠包都有濃淡味道之分,記得要跟住介紹紙教嘅方法,由最淡味嘅原味小籠包,慢慢食到最濃味嘅川味小籠包,咁先係最高享受。其實每隻味都好好食,但本兔最愛當中既黑松露同芝士口味。先唔講小籠包嘅小肉團好彈牙同埋好多肉汁,黑松露嘅味道真係好香濃,香氣芳香馥郁。唔單止舌頭受寵,連鼻哥都一樣讚好。芝士味就當然係芝味濃郁,同小肉團竟然毫無違和感,一次過滿足曬我對小龍包和芝士嘅慾望。招牌原味小籠包(6粒)單單一籠8色小籠包當然不能滿足本兔和獅子老公,雖然每隻口味都好好食,但我們口味各有偏好,為免我們不要在餐廳大打出手,所以再encore原味就皆大歡喜了。雖然原味沒有其它七種口味嘅花巧,但不要忘記原味才是經典中的經典!!巧手的18摺令到皮薄餡靚嘅小
特色皇朝小籠包(8色)
特色皇朝小籠包(8色)
其實每隻味都好好食,但本兔最愛當中既黑松露同芝士口味。
招牌原味小籠包(6粒)
招牌原味小籠包(6粒)
巧手的18摺令到皮薄餡靚嘅小籠包外皮厚薄適中之餘亦能承受到滿滿湯汁嘅重量。
每顆小籠包都口感Q彈,滿滿嘅湯汁清甜而不油膩,配合香嫩彈牙嘅小肉團,絕對係兔生其中一樣的最高享受。
椒鹽小黃魚(一條)
椒鹽小黃魚(一條)
每次叫椒鹽嘅餸菜都免不了膽戰心驚一下,因為通常都會整到好咸。但這裏的椒鹽小黃魚就絕對不會,小小的黃魚炸得酥脆,但內裏的肉質依然幼滑柔嫩,滑而不腥,漁味濃郁,超正!!
成都口水雞(雞髀)
嘴刁的我們決定加$10把普通雞肉轉成雞髀肉,更見香滑柔嫩。
配上又麻又辣的口水醬,惹味又刺激。
肉碎欖菜乾煸四季豆
〈肉碎欖菜乾煸四季豆〉
豐滿厚肉的四季豆烹調得爽脆但不會油淋淋,再配上鹹鹹的肉碎欖菜一起吃,鹹鹹香香,的確很惹味。
鮮肉卷豬骨湯拉麵
〈鮮肉卷豬骨湯拉麵〉
胃口很大的獅子老公還沒有飽,所以還點了豬骨湯拉麵來吃!!麵質非常細膩,幼幼的口感很爽滑,亦很好掛湯,老公表示非常滿足。
總結:光是吃小籠包已經值回票價,而且其他菜色亦非常好吃,環境夠寬敞,位置很多,絕對會再來。