2019-03-17
我好想支持街坊小商戶, 所以第一次去食時接近10點, 始創金銀燉鮮奶冇晒, 有些失望, 便order了合桃糊, 是濃和滑但合桃味.......係完全欠奉, 到了星期六, 見約5點去到, 心想始創金銀燉奶應該可以食到, 心中高興。所謂金銀燉鮮奶, 是燉奶的中心, 有流心蛋 , 越祈望越失望, 見到燉奶上, 有一片薄薄的, 約荷包蛋的面積的液體蛋漿, 很開心, 怎知食完這層蛋液, 再挖下碗燉奶, 我天真地以為, 食下再挖下, 可能中心點真係會有流心蛋, 所以一邊挖, 一邊食, 整碗燉奶食左8成, 終於醒覺, 係唔會有流心蛋了, 都食了近8 成, 難道叫店家換過一碗給我 ! 我同店員A 講, 你地個燉奶冇流心蛋, 佢say sorry 話可能今日失敗左, 我已即時同佢講, 你地收我金銀燉蛋的價錢, 佢完全冇表示, 我亦不強人所難, OK, 我照付。去到cashier, 我同另店員B 講, 你地金銀燉奶冇流心蛋, 佢仲問左我一句, 燉奶上那層蛋漿係咪好大片, 我答: YES。當然, 佢都有say sorry, 仲叫我下次再幫趁。如果佢地主動, 只收我一般燉奶價錢, 我都仲會考慮再俾
如果佢地主動, 只收我一般燉奶價錢, 我都仲會考慮再俾機會佢地, 但我已俾左2次機會, 第一合桃糊係冇合桃味, 第二, 我同店員A & B 講, 我碗燉奶冇流心蛋, 但2個人, 都冇意思只收我一般燉奶錢, so 我即時 say NO, 講到明: 唔會再幫趁, 當然我見到cashier 對眼突左出來。
另再要補充:
1) 這碗燉奶較面層係微涼, 較底的也只是微熱, 證明佢地係保溫方面做得其差
2) 我在openrice 見到其他網友post 的金銀燉奶相, 最面那層蛋漿只有一個1蚊銀的大細, 而我碗燉奶的蛋漿, 係荷包蛋的size, 證明店員B 講法, 真係失敗左。
始創金銀蛋燉奶
合桃糊