2021-12-04
早兩年疫情關係,唔敢約朋友食飯,近日疫情放緩,約了好久沒見的朋友食飯。最喜歡由地頭蟲帶路食好野,唔洗自己諗又有信心保證。朋友今次帶我食蟹宴,抓緊秋天的尾巴。呢間食肆位置在何文田,但其實好近旺角,旺角站行過來都唔洗10分鐘。呢度環境好古色古香,有好多街坊幫襯,差不多滿座,見到店員都好忙碌。我地叫左「金秋蟹宴」套餐,有5道菜,相信好夠食。酥炸蟹皇蓋 - 金黃色的蟹蓋好飽滿,裡面有蟹肉以及雜菇,外脆內軟。蟹粉小籠包 - 一定要趁熱食,一啖擺落口,滿口都是湯汁,仲食到滑滑的蟹粉,好滿足。雪𥚃藏龍 - 係蛋白裡藏了蝦,蛋白好滑,味道比較清淡。如果想濃味少少,可以加埋紫蘇葉一齊食,啲紫蘇葉都炸到好香脆。蟹粉豆苗 - 呢碟好大碟,豆苗加埋蟹肉蟹粉原來都好夾。臘味煲仔飯 - 剛剛開始入冬,正是時候食煲仔飯,有好多臘味,臘腸、潤腸、臘肉、臘鴨都有齊,個人最鍾意潤腸。煲仔飯啲豉油好香,加左豉油成個煲仔飯即刻昇華了。見到其他檯啲野食都好吸引好香,有機會下次再聚再食其他野啦。
我地叫左「金秋蟹宴」套餐,有5道菜,相信好夠食。
蟹粉豆苗 - 呢碟好大碟,豆苗加埋蟹肉蟹粉原來都好夾。
見到其他檯啲野食都好吸引好香,有機會下次再聚再食其他野啦。