2008-08-04
來這個場行街,選了去湘川滬食lunch, 因為幾年前食過覺得唔錯。一行三人,本想叫套餐,但睇睇吓好似又唔多o岩食,於是都係散叫。糖醋魚塊 (小):個酸甜汁幾好,不太杰,魚塊炸得也不錯,至少不只食到炸漿,都有好多魚肉。回鍋蘿蔔糕:好惹味,蘿蔔糕幾好,軟軟地,但略嫌肥膩了點。擔擔面:係我食過最難食ge擔擔面。完全不正宗。湯底沒有麻醬的香味,反而有陣怪味;有少許肉碎,仲出奇地有酸菜...從未食過咁ge combination。面條質地不錯,不會糊口,帶少許彈性但食完之後,個脷尖覺得"o拿o拿"地,好怪!菜乾雞粥:呢個係廣式多過係湘川滬菜。粥底稀稀地,清清地,無味精;雞嫩滑;菜乾很嫩無沙。蒸纛菜包:清清地,個包皮做得很鬆軟。但個餡就dry d, 得d 菜,連粉絲、木耳同carrot 都無。小籠包:唔掂,皮厚,無肉汁但就有勁多油。海記好食過佢百倍。口水雞:幾年前食過係好好食的,但今時唔同往日。個醬得個辣字,唔香唔惹味。幸好雞很嫩滑。但細細碟要$68,太貴了吧!人手唔夠,樣樣都要等好耐。不過侍應們都很有禮貌。埋單3人 total $278,不算貴,但完全唔正宗也欠特色。應該唔會有下次。
糖醋魚塊 (小):
回鍋蘿蔔糕:
好惹味,蘿蔔糕幾好,軟軟地,但略嫌肥膩了點。
擔擔面:
係我食過最難食ge擔擔面。完全不正宗。
湯底沒有麻醬的香味,反而有陣怪味;
有少許肉碎,仲出奇地有酸菜...
從未食過咁ge combination。
面條質地不錯,不會糊口,帶少許彈性
但食完之後,個脷尖覺得"o拿o拿"地,好怪!
菜乾雞粥:
呢個係廣式多過係湘川滬菜。
粥底稀稀地,清清地,無味精;
雞嫩滑;菜乾很嫩無沙。
蒸纛菜包:
清清地,個包皮做得很鬆軟。
小籠包:
唔掂,皮厚,無肉汁但就有勁多油。
海記好食過佢百倍。
口水雞:
幾年前食過係好好食的,但今時唔同往日。
個醬得個辣字,唔香唔惹味。
幸好雞很嫩滑。
但細細碟要$68,太貴了吧!
人手唔夠,樣樣都要等好耐。
不過侍應們都很有禮貌。
應該唔會有下次。