2016-02-14
小甜谷呢個名其實已經聽過,不過印象中只係食甜品。之前留意到朋友fb,原來佢都有飯麵食,所以就好想試下。 裝修都幾令人坐得舒服,簡單既佈置已經足夠! 餐牌有齊前菜,小食,主餐,甜品,特色飲品,果然唔止甜品咁簡單! 鮮榨神奇菠蘿汁,之前見朋友post相,賣相好靚,原個菠蘿上。估唔到菠蘿可以就咁飲,飲落好新鮮,菠蘿汁酸酸地又帶點甜。原來菠蘿汁來自原個菠蘿鮮榨而成,飲落有菠蘿肉粒,好健康好fresh。 薄荷朱古力曲奇沙冰,香濃薄荷再加上朱古力曲奇沙冰,其實個味道有d似食開既薄荷朱古力。口感因為加左曲奇變得有咬口,而沙冰都幾滑口。 鵝肝慢煮鴨腿肉牛肝菌意大利飯,先講主角鵝肝煎得好香,入口即溶。鴨肉好淋,而且切得細件,除左食既時候會見到鴨絲之外,仲會見到細件鴨肉。意大利飯十分討好,因為飯既軟熟度,濕度都恰到好處,味道唔會太突出,反而令平時食開濃味既我另有一番新鮮感! 鮮蝦帶子墨魚汁意大利麵,意大利麵唔會太乾身,食落同時感受到個香味,麵都幾彈牙,又唔難咬開。帶子煎得夠香,表面見到金黃色 ; 蝦就幾爽口,同埋夠入味。 鐵板宇治抹茶窩夫,好大既一碟甜品
裝修都幾令人坐得舒服,簡單既佈置已經足夠!
鐵板宇治抹茶窩夫,好大既一碟甜品,由LC鐵板上枱,夠晒氣派!由於全碟都仲係熱騰騰,所以要小心避免掂到。佢會提供埋一個綠茶既汁,當你將綠茶汁倒落鐵板既時候會見到綠茶汁被煮熱,然後變成綠茶醬,十分特別!講番窩夫,外層夠脆,內裡鬆軟,再配埋周邊既紅豆,味道同口感一流!食到底既時候,仲有兩塊多士麵包,同窩夫成對比,絕對係另一個口感,比到我另一種感覺!因為多士搽左綠茶醬之後,就會變左綠茶醬多士。
估唔到小甜谷熟食甜品飲品樣樣都咁出色咁好食!