2001-05-09
食物有分季節,所謂不時不吃,唔同時候要食D 當造o既o野,但係我估唔到去大家樂都要「不時不吃」。 事緣有次去大家樂食晚飯,由於趕時間,所以食唔到甚麼即炒小菜、甚麼燉翅套餐,只可以叫即刻有o既「鰻魚炸豬扒飯」。印象中大家樂o既鰻魚都唔係咁好食,但估唔到今次咁差!鰻魚竟然可以好似豆腐咁,一夾就爛,入口又好似鵝肝咁(唔係甘香),入口即溶!我就點都食唔出係鰻魚喇。 而且隨餐有所謂「麵豉湯」,唔飲由自可,一飲就真係火都o黎埋,完全係味精!味精o既濃度仲高過茶餐廳o既例湯,飲完真係口乾o左成晚,雖然個餐只係廿零蚊,我要求唔高o丫,只係要返廿零蚊貨仔o者,都唔得﹖但係其他o既「主打」菜式,如雞燉翅,o既賣相同質素都好好,所以下次去大家樂都係要食返D「主打」o野。