2013-12-27
每次喺IFC路過此店都見到長長既人龍,今日因為早到左既關係居然有位可以walk-in直入,正!餐廳位於IFC機鐵站樓上,店面尚算闊落,以中環寸金尺土黎講,枱與枱之間既距離都唔算太迫,叫做可以接受。服務水平方面亦都交足功課,侍應對每樣食物都解釋得非常詳細之餘亦不斷加水,認真唔話得!五行焦香味拉麵($158)︰作為鎮店之寶,我相信在坐十居其九都會點呢一味拉麵。麵身方面非常唔錯,爽口得黎又唔會太硬好似咬唔開咁,正!而糖心蛋同埋豚肉方面亦都唔錯,糖心做到一貫流心既質素之餘豚肉方面既肥瘦比例亦都剛剛好,唔會有太肥或者太瘦既情況影響口感。只可惜既係個湯底真係有D奇怪。黑忟忟一pat野咁賣相已經唔多睇好,飲落口既口感仲要十分獨特!坦白講我真係接受唔到,帶點鹹味之餘湯底亦都十分油,好似食緊罐頭豆豉鯪魚個汁咁,味道極差!「赤」拉麵($128)︰坦白講,入口第一下既感覺係「乜咁似一風堂既」?的而且覺,麵身同一風堂既出品大同小異,幾乎一樣都係咁爽口!不過,喺辣方面就相對前者失色不少了!唔知係咪辣肉醬出手太少定係佢本身根本唔辣,整體感覺係辣度「到喉唔到肺」,硬係好似差D野咁。不過,豚肉方面尚算唔錯,呢度加番唔
Overall咁既價錢喺IFC黎講都叫做合理。只係那個所謂signature dish既拉麵湯底真係唔係個個接受得到,睇黎佢地真係要花D心思先至可以喺呢個咁competitive既地方站得住腳!