2022-10-29
如果餐廳有包場活動, 請衡量是否有空間再接待其他客人。 同朋友慶祝生日,選擇戶外平台位,到場先知室內有包場活動。同時平台滿坐, 我地5人1本menu, 職員見未齊人未落單住,中途要借menu俾其他客,但係有禮貌甘問。 食物選擇本身吾算多,可能太多客,部分菜式食到中途先分2次話冇晒, 4款併盤中有2款冇, 牛扒又冇, 職員推介轉食乳豬, 我地話想試豬鞍, 佢直接講「豬鞍吾好食」, 我地聽到都莫名其妙, ok甘就試乳豬。如果入座前知道菜式不足又包場, 可能都考慮轉場。 上菜速度好參差, 大約8點落單, 最後乳豬係2140先到。食物質素係吾錯, 但都補救吾到其他不足。 平台環境幾靚幾舒服, 我地坐近門口位置, 關門後隔音係ok, 但成晚都keep住有包場客人出平台食煙傾計, 就企係我地張枱附近。亦試過2次職員趕不及關平台喇叭, 平台所有客人都聽到室內開咪的喧嘩聲。 最後職員捧生日蛋糕出黎,剛巧有包場客人見到,向平台大叫生日牌上的名字(即係我),大叫生日快樂, 場面極之尷尬,事後職員解釋佢地可能飲大左。其實包場客人玩得盡興加點失控應該係餐廳意料之內嘅事, 要衡量再接待其他客人的能力同吾會互相影
最後職員捧生日蛋糕出黎,剛巧有包場客人見到,向平台大叫生日牌上的名字(即係我),大叫生日快樂, 場面極之尷尬,事後職員解釋佢地可能飲大左。其實包場客人玩得盡興加點失控應該係餐廳意料之內嘅事, 要衡量再接待其他客人的能力同吾會互相影響。個別職員服務態度都吾差, 但好明顯整晚都應接不暇。
難得與朋友聚會又生日, 完場時大家都有點不悅及無奈,作為生日的我,加上餐廳都係我老公搵, 我仲無奈!第一次黎, 吾清楚平時的情況如何, 強烈建議大家預約時記住問下有冇包場先。