2018-11-18 10 瀏覽
今日同朋友食倫住蒸,味道都唔錯喎,每人連加一都係$273,啲嘢食都幾高質,有八款海鮮,一碗燉湯,蒸蔬菜同足料蒸飯,仲有甜品。個八款海鮮可以自己揀點樣蒸。個燉湯幾濃味,應該煲左好耐同埋落咗唔少料,不錯。蒜蓉粉絲蒸聖子,聖子幾鮮甜,冇俾粉絲搶左做主角,當然,粉絲都好好味。蟲草花龍躉件,再配有黑松露喺面嘅清蒸豆腐,非常難忘。龍躉肉質幾嫩滑,豆腐清甜。蒜蓉蒸生蠔,蒸完個size都仲喺度,有時候食生蠔變熟果下變咗好細粒,冇晒feel,依度唔會咁樣,啲蠔水我都會飲埋佢,好正。XO醬蒸蟹,有少少辣,不過唔知點解食左唔會停。隻蟹都幾多肉。清蒸龍蝦,因為一開個下,已經忍唔住食咗,所以唔記得咗影相,隻龍蝦完全冇over蒸,仲好有水份,仲要好易起肉,可以成隻啪。講講個蒸飯,有好多料,例如排骨,南瓜,粟米,蝦米,雞肉,蠟腸,芓頭,腩肉,翠玉瓜。花生同埋蔥可以自己揀份量。撈埋一齊好好食。黑糖涼粉冰,唔會太甜,如果係夏天食一定會更加好味。

個燉湯幾濃味,應該煲左好耐同埋落咗唔少料,不錯。

黑糖涼粉冰,唔會太甜,如果係夏天食一定會更加好味。