[ 日式四餸飯🇯🇵| 好食又有屋企感覺💓]••第一次係行街見到MUJI有甜品,入左去食個下午茶🍮覺得好好味,之後再去試下晚餐🍱自此之後我地就成日去食晚飯🍚每次想食清淡啲、健康啲、屋企啲,就會諗到去食MUJI🏠⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹三品/四品/五品料理($95/$108/$118)⭐️8/10➸ 餐湯 + 白飯 / 十六穀米 / 麵包🍞...▫️四品可以揀2款冷盤2款熱盤💁🏻‍♀️冷盤我揀左烤雜菌配半風乾蕃茄👍🏻每次見到我都會揀,份量都幾多,食落酸酸地好開胃,沾左啲蕃茄味🍅 ; 另一款係第一次揀既苦瓜燒玉子😍我本好鍾意食苦瓜,處理得好好而且切粒,完全唔苦只有少許甘味👅同玉子好配合,冰冰涼涼食落好清新❄️熱盤我揀左蕃茄汁香草肉丸🥫汁緊得幾好食,可以用來撈飯🍚呢款同一般肉丸無乜分別,咬落質地係似牛丸咁較實🤔 ; 最後係黑醋醬豚肉,呢個係最濃味既一款🐷 豚肉好稔唔鞋,雖然黑醋酸味就唔太食得出,但個醬做得好惹味👍🏻-🔹梳乎厘奄列($98)⭐️9/10好厚好厚目測有成4-5cm😍最最最吸引我係面頭個層焦糖脆脆,我完全抗拒唔到💘其實成舊同梳乎厘班戟無異,比較棉密,唔係食空氣💨而且濃濃蛋香,真係唔使倒漿都好食,蛋
[ 日式四餸飯🇯🇵| 好食又有屋企感覺💓]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆

➸ 餐湯 + 白飯 / 十六穀米 / 麵包🍞
...
▫️四品可以揀2款冷盤2款熱盤💁🏻‍♀️

🔹梳乎厘奄列($98)⭐️9/10

好厚好厚目測有成4-5cm😍最最最吸引我係面頭個層焦糖脆脆,我完全抗拒唔到💘其實成舊同梳乎厘班戟無異,比較棉密,唔係食空氣💨而且濃濃蛋香,真係唔使倒漿都好食,蛋香更突出🐣
漿都有兩款,杏桃漿/朱古力漿🍫我個人就鍾意杏桃漿多啲,酸酸甜甜,同個奄列好配合呀🍑朱古力漿就太甜上加甜啦😖
▫️配宇治抹茶/北海道牛奶雪糕🍦