2009-02-26
上星期日要同朋友慶祝生日, 朋友話想食日本菜, 於是就book 和幸, 貪佢地方闊落, 我有個兩歲囡囡比較方便. 訂枱時講明7位, 佢話6人枱加主席位, 我話ok.訂7:00pm, 我6:40pm巳到, 因為想朋友到前先餵我個囡, 上到去等3 張細枱有人, 我話"唔該, 我訂咗7位", 個男waiter 示意叫我坐長卡位, 上次我4 個人又係哩張卡位, 我話" sorry, 我7個喎!", 男waiter 答" 連小朋友7個吖麻", 我話"係", 男waiter " 哩張ok la", 我話 " 點解你唔比牆邊嗰張我? 嗰張 1 邊卡位, 1 邊係3 張櫈, 加個主席位會好D, 男waiter 加女waiter 一齊話" 嗰張留比多D人果喎!", 我話" 我都7個人la, 你果張係6人枱, 況且哩張長卡位, 四個大人點坐一邊呀, 加上佢哋唔係話好熟, 我個朋友會帶個新男友唻", 點知男waiter 話" 既然你吔唔熟, 不如分開兩張枱坐吖"講真, 如果唔係朋友生日飯而我又抱住個囡, 我一定走人!最後佢哋係好唔願意嘅情况下轉咗埋邊張6人枱比我, 我埋單走時間嘢都係6成滿, 真係唔明點解
講真, 如果唔係朋友生日飯而我又抱住個囡, 我一定走人!
最後佢哋係好唔願意嘅情况下轉咗埋邊張6人枱比我, 我埋單走時間嘢都係6成滿, 真係唔明點解調張枱都咁辛苦!!!!
我以後一定唔會再幫襯!!