2020-05-16 1415 瀏覽
作為一個紅磡出沒的香港仔,喺呢一段時間經歷咗社會運動加上全球疫情爆發,係對於自我認同感就非常之強烈,強烈到5·1勞動節都想食番啲香港本土嘅食品,車仔麵我諗都係一個具代表性。講起車仔麵,呢頭就靚靚車仔麵啦 。有幾不一樣呀?我食佢嘅車仔麵好多時嗌到成枱都係餸,好似嗌小菜咁樣囉。碗麵反而係無咩餸。今次我就特登做一個例子出嚟啦,普通一個豬骨湯底油麵都冇咩好影呀,但係就嗌咗啲喜歡食嘅「分開上」,例如嗌咗一個9轉大腸、黑毛豬叉燒、9轉茄子、酒糟豆腐、腐乳通菜。 9轉做法就比較香口和有丁點兒「麻」味。 叉燒好腍滑,腐乳濃味㗎,唔鍾意食濃就要注意啦,落單出聲。可惜公眾假期,就冇咗最富貴嘅紅燒花膠,浸咗但無人處理,可惜呀。我諗靚靚車仔麵的不一樣,除了可以嗌到一桌面餸方面share,有創意同埋一路添加非傳統車仔麵食材和湯底呀,推陳出新,其實呢種靈活多變嘅港式口味,值得支持。
四餸: 九轉大腸、腐乳通菜、九轉茄子、黑毛豬叉燒

酒糟豆腐