2019-02-25
1903 瀏覽
讀小學時常常經過旺角洗衣街已經發現呢間創立於2001年的「素食一家」,餐廳以推廣素食為理念,希望透過素食,減少碳排放,以及減少殺害動物以作煮食用。亦主張以天然食材和自家制,烹調健康而且美味的素食!而且餐廳也非常有善心,每逢星期三,都會將部分營業額用作慈善用途難怪平日下午來到都坐滿客人,好受歡迎!菜單內的大部分菜式為純素(不含蛋奶),更設有純素的甜品齋滷味拼盤三款齋滷味拼盤分別有:酸甜齋、蠔油齋、同素叉燒,個人比較喜歡酸甜齋同素叉燒,酸甜齋好開胃,素叉燒有豆香又有嚼勁香煎自家野生竹笙腐皮卷呢道菜係餐廳最受歡迎的菜式,全部都係自家制!內餡係竹笙 、木耳絲同多款菇菌,腐皮卷先煎後炸,咬落外脆內軟,好鮮味,大滿足的感覺!仲有菜心伴碟,食落唔會覺得膩,好好味!南乳羅漢齋煲係一個好足料的羅漢齋煲,內裏分別有茄子、雜菌、西蘭花、白菜、豆卜、腐竹、白果、粉絲等等配料,加入南乳炒香,每款配料都吸收晒南乳嘅香味,味道同口感都好豐富,送飯食就啱晒泰國山竹汁無添加糖、色素同防腐劑,飲到嘅係新鮮山竹天然果糖味Happy Cow雪糕設有多種口味可供選擇,我就揀咗朱古力味。佢係純素雪糕,無蛋無牛奶製作,可可味幾香濃
菜單內的大部分菜式為純素(不含蛋奶),更設有純素的甜品
齋滷味拼盤
香煎自家野生竹笙腐皮卷
南乳羅漢齋煲
泰國山竹汁
無添加糖、色素同防腐劑,飲到嘅係新鮮山竹天然果糖味
Happy Cow雪糕
設有多種口味可供選擇,我就揀咗朱古力味。佢係純素雪糕,無蛋無牛奶製作,可可味幾香濃,帶有椰奶香