2021-10-06
第一次嚟食,環境寧靜,簡潔嘅日式裝置,沒有多餘嘅飾物,感覺特別整潔衛生,空間唔大,座位有限但氣氛卻有日式拉麵店嘅感覺。麵店以日本濃厚雞白湯作招徠,加上日本直送嘅食材及選用雞胸同雞腿肉製作嘅叉燒,絕對係雞味十足。麵店有五款口味嘅拉麵選擇,而且客人可以揀選湯麵或沾麵。我點咗呢度其中一款「海老味噌湯麵」。 有別於平常食到嘅豬骨、鹽味、味噌、醬油湯底,呢款湯底以雞湯為基調,用櫻花蝦同蝦油調味。湯底嘅火候恰到好處,厚滑的雞白湯,味濃,湯厚,容易掛麵,湯底十分鮮甜,一口接一口,吃到最後卻冇半點口渴嘅問題。拉麵配料豐富,有雞肉叉燒、一隻溏心蛋、櫻花蝦、木耳絲、紫菜、洋蔥同蔥。溏心蛋在水準之上。雞肉叉燒,有啲厚度,當我咬一口雞肉嘅時候,雞肉好似啱啱熟,嫩滑好吃,完全冇一絲柴口嘅感覺在嘴里面,大概係慢煮雞肉吧!麵條則係偏粗嘅細麵,咬起嚟彈牙。相當有水準嘅拉麵,推介!飲品方面有唔少選擇,點咗一支完熟桃味梳打,桃香加上有汽梳打,飲落真係好正。