餐廳: 安南越式牛肉粉
資訊:

話說去完書展肚餓,路經呢間專賣越南粉店幾多人開飯,一於試下~羊群心裡中☝🏻我地order左越式香茅雞翼、生牛肉湯河粉、蝦頭膏海鮮湯檬(酸辣)、奶茶、椰汁🥥紅頭冰👉🏻越式香茅雞翼 $46雞翼咬落去吱吱聲脆嘅,比較乾身唔夠肉汁,但香茅味都濃嘅食得出,個人唔味鐘意煎得好留到肉汁雞翼多d,下次未必嗌番可能試其他小食👉🏻生牛肉湯河粉 $61生牛肉只要湯到撈一撈,因湯底夠熱好快就變色,食落比較嫩滑,湯底似牛腩麵湯底,見佢有配青檸同辣椒,食到一半後就試加上,飽肚感清空左d,可應因為青檸關係,不過牛腩湯底加青檸陣酸味唔系好食慣,如果食得辣嘅朋友落指天椒碎就夠唔使加青檸汁😑🤦🏿‍♀️💦⋯⋯指天椒味好重結論:配備嘅青檸同辣椒唔加仲好食,湯底夠晒味👉🏻蝦頭膏海鮮湯檬🦐(酸辣)$69 ❤️👏🏻☝🏻呢款系我最欣賞嘅湯檬,酸圓辣湯底似冬陰公做基再加上蝦頭膏,令湯底增加左鮮味,蝦肉有彈性,湯檬吸到入味嘅湯底就當然更加好味啦,完全唔需要再後加任何調味料飲品方面奶茶正常嘅,叫左少甜所以茶香特別出,而比較特別嘅系香椰汁🥥紅頭冰,前排試過奶茶紅豆冰,今次試椰汁紅豆冰,原來紅豆冰真系好八搭,配椰汁香飲用都幾好飲,配酸辣味檬飲用更

☝🏻
越式香茅雞翼

👉🏻越式香茅雞翼 $46

👉🏻生牛肉湯河粉 $61
結論:配備嘅青檸同辣椒唔加仲好食,湯底夠晒味

👉🏻蝦頭膏海鮮湯檬🦐(酸辣)$69 ❤️👏🏻
椰汁🥥紅頭冰

凍奶茶

飲品方面奶茶正常嘅,叫左少甜所以茶香特別出,而比較特別嘅系香椰汁🥥紅頭冰,前排試過奶茶紅豆冰,今次試椰汁紅豆冰,原來紅豆冰真系好八搭,配椰汁香飲用都幾好飲,配酸辣味檬飲用更舒爽🤣🤤❤️

整睇食物評價亦都一般般,菜價唔平,但位置系灣仔區都正常嘅,最掂真系讚一讚個蝦頭膏海鮮湯檬最出色💥

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱着支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
2019-07-22
$92.5 (午餐)
椰汁🥥紅頭冰