2023-03-01
💜 一段時間冇食壽司Omakase了!今次同小學同學嚟到上環既鈴 · 鮨刃食lunch 😊 Lunch Menu有四個餐,價錢豐儉由人 ($620/ $880/ $1680/ $1989)。我哋就揀咗$880嘅套餐☺️💜 首先要講下個環境👍🏼 非常光猛,影得好靚💟 去廁所嗰條路,原來仲係一個打卡位🤣 💜 首先來一個前菜😆 有三款:小松菜配蟹肉,炸小芋頭,枝豆豆腐配蛋黃醬。啱啱去完仙台又係好多枝豆味嘅嘢食,估唔到返到嚟又有得食🤣💜 然後有蒸蛋,入面有雞肉同埋冬菇等,蒸得都幾滑💜 魚生有五款!分開兩碟上~首先係比較淡味嘅左口魚同埋啱呢個季節既赤貝。左口魚包上酸汁啫喱同薑花,酸汁啫喱好開胃👍🏼💜 第二碟刺身就比較濃味同重油脂分別有深海池魚,同炙燒過的梭子魚同鯖魚!最鍾意食嘅係鯖魚!刺身嘅鯖魚同埋煮熟嘅鯖魚,味道好似好大分別🤣 今次嘅鯖魚刺身好新鮮👍🏼💜 之後再來一個hot dish! 金鯛魚立鱗燒😍😍 用滾熱嘅油倒上鯛魚,令到魚鱗全部好似企晒起身咁🤣脆卜卜好好味!下面仲有南瓜忌廉,creamy好食!😍💜 壽司有七款,分別有: ♡ 伊左目配紫菜醬♡ 牡丹蝦配蝦膏,加上蝦膏令蝦味更濃郁♡ 手釣池魚
💜 首先來一個前菜😆 有三款:
💜 然後有蒸蛋,入面有雞肉同埋冬菇等,蒸得都幾滑
💜 魚生有五款!分開兩碟上~
首先係比較淡味嘅左口魚同埋啱呢個季節既赤貝。
左口魚包上酸汁啫喱同薑花,酸汁啫喱好開胃👍🏼
💜 第二碟刺身就比較濃味同重油脂
分別有深海池魚,同炙燒過的梭子魚同鯖魚!
💜 之後再來一個hot dish!
💜 壽司有七款,分別有:
♡ 伊左目配紫菜醬
♡ 牡丹蝦配蝦膏,加上蝦膏令蝦味更濃郁
♡ 手釣池魚西三星漬,三星漬有少少辣
♡ 煙燻過的平政魚配柚子胡椒,煙燻過幾特別,有啲似煙三文魚但口感更好
♡ 中拖羅,肥美☺️
♡ 海鰻魚
食壽司嘅時候,仲附上三款漬物。我想講醃白蘿蔔勁好食!😍 我refill左一次~
💜 食完壽司有麵豉湯☺️ 職員仲換上一杯熱辣辣嘅宇治抹茶🍵!👍🏼👍🏼
💜 最後甜品係芝士味嘅雪糕😋 質感柔滑,芝士味濃😝