2023-03-19
因為kk嘅朋友好想試一次Fine dinning 🤣所以今次kk搵左呢間係上環嘅荼香黎試🤭試完覺得佢嘅質素真心唔錯,要推薦俾大家去試TASTING MENU ($788 per person)佢呢個tasting menu就會有齊2個頭盤, 餐包, 餐湯, 主菜同甜品🤭仲有埋一杯餐酒添👍🏻所以感覺真係好傳統正式🌟Starter佢第一個頭盤係用左西班牙紅蝦刺身加三文魚籽,再配上芒果莎莎🤭所以呢個頭盤食落真係幾fresh😋有紅蝦同三文魚籽嘅鮮味嘅同時,仲有芒果莎莎嘅酸甜味🌟Bread佢哋嘅麵包kk覺得好正,食落外皮香脆得黎內裏又夠鬆軟,配搭埋佢哋用味增、牛油同芝麻混合嘅醬👍🏻真係幾正🌟Second Starter佢呢個starter真係好令人驚喜🤭因為佢望落真係好似一個crème brûlée 🤣但其實佢係一個充滿鵝肝香味嘅燉蛋😝所以食落好香焦糖味同鵝肝味,加埋梨蓉中和佢哋嘅味道,整體食落又香又唔膩🌟Soup湯最驚喜嘅地方係佢嘅湯底用豆苗蓉打成🤭所以飲落有超濃郁嘅豆苗味🥰加埋蟹肉同海帶,真心幾正🌟Main Course我同朋友就各自試左一款😋kk就試左佢哋嘅照燒雞卷😘佢個雞卷係包住野菇餡料
🌟Starter
🌟Bread
🌟Second Starter
🌟Soup
🌟Main Course
我同朋友就各自試左一款😋kk就試左佢哋嘅照燒雞卷😘佢個雞卷係包住野菇餡料,所以食落除左有好香好嫩嘅雞肉之外,仲有幾香野菇味😚隔離仲配埋個羅馬青花菜,真係好睇又好味
🌟Dessert
甜品就係佢哋嘅特濃朱古力忌廉餅👍🏻呢個朱古力忌廉餅朱古力味真係好濃郁,但一啲都唔會過甜,連唔太鍾意食朱古力嘅朋友都覺得幾好食🤭用佢黎完結成餐嘅fine dinning,真係好正
🌟Wine
餐酒佢哋就幫我哋配左2017 "I LASI" VALPOLICELLA SUPERIORE RIPASSO同2019 "MOURCHON" CÔTES DU RHÔNE黎配雞肉同牛肉🥰兩杯都真係唔錯,推薦大家叫