2021-09-26
🍚🍚《五斗米》上環20210924中秋🌕後天氣開始帶點涼意🍂。呢個時候,小編最喜歡到中上環的橫街窄巷四圍逛😋,每次總會有新發現,充滿旅遊✈️驚喜嘅感覺。今次就比小編發現這間路邊小店—-《五斗米》。小店位於皇后大道中近上環的馬路旁🚦,店面超小得只能放下一張摺枱及兩張椅子🪑。小編就是愛這露天🚖環境,其實去赤柱Gill & Bar🍢,都是為了這感覺😆!當你休閒看途人☺️,途人就匆匆忙忙走過😆!感覺都幾爽!原來小店已開業兩年多,主力做外賣生意🍱。坐低期間,不斷見到佢哋接外賣☎️、包外賣🖐🏼、取外賣🤌🏼,店員忙過不停😆!眼尾又見到貼著✨《新假期》「最回味食府金獎」🏆嘅得獎小店。店員說,佢哋賣嘅就係台灣嘅味道👍🏼。🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳⭐️鹽酥炸物拼盤 HKD$55************************台灣味道✨與鹽酥炸物🧂已不能分割!呢度嘅炸物拼盤有➰鹽酥雞🐥、➰花枝丸🦑、➰百頁豆腐、➰甜不辣🟠!➕鹽酥雞🐥看上有點其貌不揚😂,什至視覺上會覺得佢會很硬🤓!但一咬之下🤩,炸漿又酥脆又薄皮🥳,內裏雞肉仲要係嫩滑😋!加埋表面嘅椒鹽五香粉🙂,難怪是小店最好賣系列👍🏼!➕百頁豆腐好搞笑😂,質感似食
《五斗米》上環20210924
🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳🌳
⭐️鹽酥炸物拼盤 HKD$55
************************
➕百頁豆腐好搞笑😂,質感似食緊魚蛋🟠魚片一樣,彈牙爽口😋!
➕甜不辣🟠就應該係炸魚肉啲friend🧐,份量相當多😋!煙煙韌韌,好啱慢慢食吹下水!
⭐️麻辣牛肉麵 HKD$62 轉刀削麵+HKD$5
份量就唔算好大🙂,不過牛肉🐮比例就唔少!牛肉🐮有啲似牛腩,炆到好淋一絲絲😙,入口化☺️!刀削麵🍜嘅設計天生👶🏻就係用來掛湯,配合埋佢嘅榨菜、蔥花、伴菜、秘製醬🥣等同吃,夾個夾band 🎸!
⭐️鹽酥雞便當 HKD$59 🍱
*************************
目測平均每3⃣️個買外賣都至少有2⃣️個會叫便當🤩!成盒便當🍱超級豐富!小編order果盒,除咗一大堆外脆內juicy😋嘅鹽酥雞🐥之外,仲有勁勁多肉燥🐷嘅大白飯、伴菜🥬、鹵花枝丸🦑和鹵百頁豆腐😱!OMG😱!一個正常嘅女仔應該食唔哂嘅份量!+HKD$10仲有冬瓜茶/奶茶/烏梅汁跟埋🤔。呢個CP值🔟分有9.5678分🤓!
⭐️玉米起司蛋餅 HKD$38
************************
蛋餅🥚即叫即整,上枱時熱辣辣🔥,個面煎到脆卜卜💥。入面嘅芝士🧀,溶溶地又帶鹹香😋,同d塞米夾到痺🤣!必食👍🏼!
⭐️十三香台式鹵味百頁豆腐 (小份) HKD$20
十三香係指13種帶有不同香味嘅中藥材混合而成🥸,可以說是五香粉嘅升級版🤩!
所以佢哋嘅鹵水味特別香😍,加上台灣百頁豆腐內多孔嘅設計🤓,更能全面吸收鹵汁嘅精華🥳!
⭐️甜品:黑糖仙草奶凍 HKD$32
呢碗仙草奶凍不得了👍🏻!除咗仙草夠凍🥶夠多,上邊有珍珠奶茶嘅珍珠一大堆🧋、芋圓、地瓜圓同黑糖🖤!一碗集齊爽口嘅👅、滑嘟嘟嘅💧、咬口嘅!甜度也剛剛好👍🏻!好有台灣嘅「近jur 」🥰!
⭐️仙草奶茶 (凍) HKD$32
⭐️蜂蜜檸檬愛玉 (凍) HKD$32 *****************************
小編欣賞兩杯凍飲🥤唔落冰😙,反而成杯由雪櫃端上枱給客人😋!這樣就唔會令味道因冰粒溶解而變淡😝。仙草奶茶🧋味道很濃厚,另一杯愛玉🍋嘅份量也很多。如果可以再大杯d,就更好了🙂!
🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
後記:小店的老闆,原來係台灣人。堅持小店主要嘅食材同醬料都由台灣進口,以確保大家能夠食到寶島嘅風味😋🥰🥰。