2021-06-14
呢間Bluebird Coffee本身係西營盤插旗,而家係上環都開咗分店,店舖面積好大,分開上下兩層,環境以藍色為主調,上層分開梳化、吧枱同窗邊塌塌米位,人流唔算好多,氣氛比較chill同舒服,幾適合做嘢。食物方面暫時主要係甜品同各類咸甜pastries。Chocolate fondont W/ house blend affogato 其中一款Signature嘅甜品,個presentation好有心思😻主要有朱古力蛋糕同affogato,affogato espresso部分係cafe自己嘅house blend,配雲尼拿雪糕幾夾。蛋糕朱古力味幾濃,雖然唔係心太軟嚟,不過入面都幾moist。Pistachio financier 經典嘅法式甜品financier,細細件一啖過剛好,面頭有少許開心果碎令到整體香口啲。Chocolate vanilla loaf另一款好經典嘅pastry,蛋糕質感比較實淨,我自己自創咗個食法就係將頭先嘅espresso倒落去,令到個蛋糕多咗明顯嘅咖啡香同濕潤感,結果出奇地夾🤣🤣Ice dripCold brew就飲得多,ice drip就無乜飲過,呢個
Pistachio financier
Chocolate vanilla loaf
Ice drip
Cold brew就飲得多,ice drip就無乜飲過,呢個味道都唔錯,好香nutty味,咖啡味好濃郁。
First light (earl grey latte, honeycomb crumble)
呢款熱飲就有好香伯爵茶味,唔會太甜。
人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):7分