2017-08-11
近來這些玩食字的店當真玩得出神入化,仲有一間係左近,不過通常此類店都係飲酒同較high的酒吧餐廳如李好味,何蘭正等,如今天這間以馬來西亞小食為主的餐廳,就好少用名字宣傳。這個麵佬到來了上環不太久,就引起了我的注意,就如九如坊的pho,是以一個西式的fusion,包裝了亞洲的美食,情況就如brass spoon 。看到介紹後,當然立刻食下麵佬嘅威力。餐廳位置有點難找,如干諾道西街度去,就係海安咖啡室隔離條冷巷轉入去就到。如由永樂街去,就去到147號,係隔離條冷巷轉入去就見到麵佬。跟呢個方法,包你一定搵到,幸好我都幾熟上環。貪靚的我看到泰國粉紅撈金邊粉這個名字就已經想叫,來到那刻,香味幾重,沒有想過就竟然會係南乳味,將所有餸撈埋一齊食,感覺豐富。特別是那撈金邊粉,細膩有層次,叫我吃得滋味,好食過上次尖沙咀同樣賣這些類型的店。laksa是最正宗的米粉和油麵底兩種交叉的板本,湯底濃厚,是非常馬來西亞的那種叻沙味覺。蝦的新鮮大隻,配合叻沙最好,驚喜係那大大件的蝦醬,慘入去個湯後,整碗粉都唔同左,濃郁野性很多。這裡除了叻沙和金邊粉,還有常見的檳城福建麵,炒粿條,其他小食如印尼花生沙拉和甜品椰子千層
看到介紹後,當然立刻食下麵佬嘅威力。
跟呢個方法,包你一定搵到,幸好我都幾熟上環。
這裡除了叻沙和金邊粉,還有常見的檳城福建麵,炒粿條,其他小食如印尼花生沙拉和甜品椰子千層糕這些特別東西也有,可惜今日兩個人,吃不到太多。
特別那炒粿條,隔離枱叫,好香。
吃完麵,飲杯凍的怡保白咖啡, 在這個天氣下更加完美。
今天來下午飯都已經勁多人,建議早點來試試。