2022-12-08
🏮上環和藏居酒屋,新開咗冇幾耐,店子主打不同種類的居酒屋美食,由刺身、炸物、串燒、鍋物等都有供應,加上一系列日本直送的清酒,最適合一班同事、朋友下班後的聚腳點。店子裝修有着傳統居酒屋風味,門一打開就是一排吧枱,對着開放式的廚房,一邊可以欣賞師傅手藝,非常治㢏,另外幾張二人至四人枱,仲有兩個房間,如果多人可以一班朋友book房開心一下😃今次我和友人選擇坐吧枱,一邊飲酒一邊傾偈,而且食物質素甚高,每樣細細份,最啱我哋可以食多啲唔同嘅嘢👍🏻🍶▪️東洋美人地帆紅 720ml $ 500清酒當中算係相當抵飲,味道帶甜,好容易入口,非常適合女士享用,傾吓講吓好快就飲晒🐟▪️炸白飯魚·海苔咖哩粉 $ 68送酒佳品,師傅每天在街市挑選最肥美的白飯魚,今日嘅好大條,脆槳簿薄,炸得香脆🐠▪️深海池魚 2切 $ 76好厚切,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美🐔▪️華味鳥·柚子蘿蔔 $ 118原塊華味鳥雞髀扒,肉質煙靭有彈性,雞皮香口,重點係配上自家製嘅柚子蘿蔔蓉,清新又好食🐥▪️花膠地雞肉棒 $ 98第一次食到花膠包住自家製嘅雞肉棒,花膠煙靭柔軟好入味,包住手打雞肉棒,配上日本蘭王蛋黃,高貴又好食🐬▪️浦燒新鮮鰻魚 $ 68
🍶▪️東洋美人地帆紅 720ml $ 500
🐟▪️炸白飯魚·海苔咖哩粉 $ 68
🐠▪️深海池魚 2切 $ 76
好厚切,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美
🐔▪️華味鳥·柚子蘿蔔 $ 118
🐥▪️花膠地雞肉棒 $ 98
🐬▪️浦燒新鮮鰻魚 $ 68
鰻魚即係白鱔,非常新鮮,白鱔皮燒得非常脆口,肉質細緻爽脆,配上鰻魚燒汁,超美味
🫔▪️鵝肝海膽紫蘇卷 $ 148
必食推介,個人好喜歡紫蘇葉的味道,包住邪惡嘅鵝肝海膽再炸,雖然好邪惡,但鮮味十足
🐮▪️鹽燒牛舌芯 $ 78
爽脆非常,充滿牛舌的香氣,配上少少海鹽已經非常好食
🐔▪️燒阿波尾雞翼 $ 88
日本直送,細細隻但雞味香濃,雞皮香脆肉質細嫩,好喜歡連埋雞翼尖
🥦▪️燒青椒 $ 25 / 燒秋葵 $ 25
食咗咁多肉一定要食啲蔬菜,青椒和秋葵用鹽燒的方法,仍然保持蔬菜的細嫩,配上木魚絲,增添口感
🍜▪️五卵卡邦尼烏冬 $ 198
(明太子• 海膽• 烏魚子•溫泉蛋•三文魚籽)
呢個真係必食推介,烏冬非常彈牙,配上好Creamy 嘅卡邦尼醬汁,再加上鮮味十足嘅配料,尤其係海膽同烏魚子嘅味道,完全好食到唔停得口
🍧▪️柚子雪芭
最後奉上完美嘅甜品,雪花柚子味非常出色,食到淡淡的柚子皮,再配上味道煙靭清甜嘅柚子光,清甜又好食