2017-11-11 212 瀏覽
今日係雙十一,甘同男朋友一齊睇完戲就搵下附近有咩食。上次去過另一間上海菜,今日行過見到,甘就行去拎票等位。睇下餐牌,見到好多野都啱食,我地二個人叫六七樣,但個侍應都俾咗見意我地,話二個人叫七樣比較多,幫我學落住五樣野先。因為第一次食,唔知啲份量。上海婆婆嘅菜都濃郁,唔似其他餐廳,淡到好似水甘。 呢個紅油抄手,個油少少辣,但係個皮整得比較厚,整體黎講一般。(6/10)呢個係炒粉皮,啲油唔會好多,食落都好香,啲粉唔會一埋埋,但係酸菜得果幾粒,唔係好整到個味出黎。(7/10)抄薄牛,裡面嘅蔥豆香,牛肉加埋蔥頭一齊食,個味好出,但可能比較濃味啲,而且牛肉唔多。不過整體上係ok嘅。(8/10)鎮江小排骨,呢碟係前菜黎,本以為係得少少,點知出到黎啲份野都多,而且口味都唔差,唔會好大陣嘅酸醋味。(8/10)另外仲有一碟前菜嘅荀,但我覺得醬汁落得比較多,食落要飲下茶解渴,我就覺得麻麻。今日食咗五個送,二個人都好飽肚,而且侍應服務都好,佢地都會主動幫你加茶水,整體來說,光售便宜,2個人三百幾蚊,且飽肚,服務好。

上海婆婆嘅菜都濃郁,唔似其他餐廳,淡到好似水甘。