2017-03-24 814 瀏覽
近期轉陣去左土瓜灣搵食, 這裡有好多食店真係可以慢慢發掘多D食店...不過琴晚去完這間之後, 我同友人都決定下星期要再來試下.這店一入去就俾我覺得好有兒時食過上海野既懷舊感, 就算連店員都非常親切, 咁樣就似我地以前既香港啦.2個人安排坐係卡位, 佢地都有D2人晚餐, 但我一心一意就係想食小籠包, 所以放棄套餐.點左小籠包, 嫩雞煨麵同蘭花豆腐干.初時都唔知咩叫蘭花豆腐干以為係西蘭花加豆腐干..HAHAHA..點知上來就知道自己完全錯晒...原來係豆腐干畀花再滷是一個冷盤菜式.這個豆干滷得岩岩好唔會滷得太耐偏咸, 食時都豆干香味真係好好味. 再來既嫩雞煨麵, 湯底帶點咸香雞肉唔會煮得過火, 最後既小籠包皮當然唔係宜家出面食既薄如紙啦, 但內裡充滿肉汁這就是以前兒時既小籠包味道,實而不華. 這裡份量十足2個人食到頂住走都係每人$70都唔洗. 地址: 土瓜灣美善同里13號

點左小籠包, 嫩雞煨麵同蘭花豆腐干.

這裡份量十足2個人食到頂住走都係每人$70都唔洗.

地址: 土瓜灣美善同里13號
2017-03-23