有冇試過一坐低,隻眼望晒所有菜,都唔知由邊款開始落手?呢間上海菜餐廳就係比我既感覺!直情係滬淮美食博覽,突然選擇困難症發作!🤣之前book 左檯,按時到場即刻有得入座。落場第一度菜係淮揚五福拼盤!成盤嘢賣相已經好高級,藍白花瓷分格裝,每格都係心機菜。大家坐低一定要快手影多幾張相先!呢個拼盤擺得好靚,令人好有食慾。我最中意個蘇式熏魚,好入味,魚肉又冇腥味,唔會柴到咬唔郁。烤麩味道甜甜鹹鹹,係我好中意既個種味道。醉雞軟滑又入味,雞肉滲滿酒香,皮啲膠質又彈牙,簡直係啖啖滋味。涼拌紅蟄頭啲蟄頭切得薄薄,爽脆帶酸,仲有微辣,好醒神。比較失色既算係冰官餚蹄,雖然膠原蛋白滿滿,紅粉啫喱包住大大嚿肉,但肉有點過焾,口感一般。嚟到餐廳既必點生煎包 - 鐵板灌湯版!睇落似普通生煎,實際勁有野心!個鐵板上熱辣辣,生煎包底部煎到金黃色,一夾即刻見到皮薄湯多!表面仲灑咗芝麻同蔥花,增添香氣!一籠有四大粒,食一粒就好滿足,叫多籠都冇問題!讓人食到停唔到口最後一道菜我揀左上海粗炒啦!粗麵夠煙韌、有咬口,係真‧美食愛好者至愛。齋睇都知份量大,大大碟粗麵包住豬肉絲、椰菜、青菜、冬菇,仲有秘製甜醬爆炒,齊齊吸晒汁水!每條
有冇試過一坐低,隻眼望晒所有菜,都唔知由邊款開始落手?
之前book 左檯,按時到場即刻有得入座。
淮陽五福評判

鐵板灌湯生煎包
上海粗炒

每條麵都掛住糖色醬油,食落鑊氣十足,鹹香非常。啲肉同菜吸晒醬汁,仲有淡淡蔥香!炒得唔油唔膩,越食越開胃,唔止一條路咁簡單。

今餐真係由冷菜、主食到點心,全部都好滿意。特別係五福拼盤同生煎包,兩款都係老上海味道,啱晒香港人想感受下江南小館感覺。粗炒又夠份量,足料不欺場,加埋環境舒服,服務都幾好。
唯一要挑剔的地方,就係座位之間空間比較貼,要聊天的話,都要用盡力對方先聽到。一個字嘈!但除此以外,食物係出色既!
2025-07-10
鐵板灌湯生煎包