2021-07-05
過黎D2行街,商街入面餐廳好多都要排隊,咁上OPENRICE查下附近有冇咩日本餐廳見到有間叫做上勝日本料理 ,食評都唔錯,食物賣相都唔錯餐牌有日式飯類,前菜,天婦羅,炸物,可以加錢要湯和沙律,另外有甜品特飲手寫木板餐牌見到有日本直送既時令刺身,包括生蠔,活海鮮等等推薦之選,日本炸魷魚鬚$78 主食選擇了$108 日式秘製咖哩吉列豬排飯加錢要沙律同湯!$15先上沙律同湯,日式麵豉湯有豆腐粒同海帶蔥等食材,飲落夠濃味夠豐富沙律係生菜蘿蔔絲加沙律醋,夠清新開胃大約15分左右就上主菜比我啦先睇擺碟,呢間餐廳的確夠精緻用心,白飯落飯素,吉列豬扒切好放飯旁,碟邊再淋大量咖哩汁咖哩汁係自家出品吧,比起平常食到快餐咖哩更濃郁更有質素,漿身微辣,再放上福神漬,呢個夠曬日本風味日本人食咖哩好多都會加福神漬撈埋一齊食既再評佢個吉列豬排,厚切,脆衣夠薄身,沾上咖哩汁後亦唔會咁易變軟,仍然脆口肉嫩有肉汁再上炸魷魚,炸物水準高,不油膩之餘,魷魚好鮮味彈牙#日本菜 #居酒屋 #上勝日本料理 (億利工業中心) #荔枝角 #長沙灣 道883號億利工業中心地下1B號舖
見到有間叫做上勝日本料理 ,食評都唔錯,食物賣相都唔錯
手寫木板餐牌見到有日本直送既時令刺身,包括生蠔,活海鮮等等
推薦之選,日本炸魷魚鬚$78
主食選擇了$108 日式秘製咖哩吉列豬排飯
加錢要沙律同湯!$15
沙律係生菜蘿蔔絲加沙律醋,夠清新開胃
大約15分左右就上主菜比我啦
日本人食咖哩好多都會加福神漬撈埋一齊食既
再上炸魷魚,炸物水準高,不油膩之餘,魷魚好鮮味彈牙
#日本菜 #居酒屋
#上勝日本料理 (億利工業中心)
#荔枝角 #長沙灣 道883號億利工業中心地下1B號舖