1437rita
1437rita
2025-09-10
2K 瀏覽
關注
之前已經聽過撈海鮮,不過香港區好似等咗好耐都未見,上星期朋友話我知喺堅尼地城終於可以食到,我哋早早就book咗枱去食呢間西城水產海鮮火鍋,真係好彩有book枱,講真喺香港已經好耐冇見過一間餐廳咁full,全場滿座,出面仲有長長嘅人龍,果然真係超級受歡迎。

去到餐廳見到好多水缸,入邊嘅海鮮全部都好生猛,我哋仲可以坐窗口卡位,坐得特別舒服,我就急不及待點咗湯底就諗住去撈海鮮,原來呢度係一人一鍋,我覺得好貼心又衛生,食得零舍安心,另外呢度都有成8款特色湯底咁多:例如藥膳麻辣鍋、金湯花膠雞鍋,我哋就叫咗花膠雞鍋,見到湯底都好濃郁,不過重頭戲就梗係去撈海鮮啦,自己撈完自己食真係請勿特別好玩,除咗撈海鮮之外仲可以任食和牛,同埋唔同肉類、丸子、蔬菜,熟食炸物、酒水甜品全部都可以無限任食,仲要雪糕\飲品全部都係大牌子,連1664 生啤同埋Sapporo 都係啤酒任飲,真係太高興呀。

水缸入邊有好多唔同嘅蜆殼類,仲有蝦,鮑魚,東風螺,聖子等等,全部都係超新鮮,不過最精彩都係有大大隻花蟹,撈起之後就可以拎去俾職員清洗,之後就正式開餐,蜆真係大隻又爆汁,蝦有羔,鮑魚夠鮮味彈牙,但最推介真係要食蟹,我同朋友足足食咗六至七隻,未計其他海鮮已經回本啦。隻蟹真係超新鮮又多肉,肉質勁鮮甜,食得非常滿足,我諗只要係鍾意食海鮮嘅人,嚟到呢度一定好開心,同埋只係三百幾蚊真係冇可能唔回本。

真正飲飽食醉,買單嘅時候店員仲話俾我知原來餐廳有獨立包廂可以坐8-20人,啱晒我哋同一大班朋友或者公司團體聚餐來。

晚市優惠,真係啱晒我呢啲早食飯人士,所以我決定下個月一定要再同老公再嚟食過,真係太抵食,又真係好好食。