2022-10-02 427 瀏覽
OT完決定買壽司外賣返屋企慢慢嘆。壽司中最愛三文魚,所以三文魚壽司拼盤最岩我。原來三文魚都可以有咁多變化,分別有三文魚腩邊、三文魚、蒜燒、鹽燒、醬燒、芝士三文魚、沙律醬三文魚、京蔥三文魚、香蔥三文魚蓉軍艦同蟹籽三文魚軍艦。蟹籽令口感更多元化。香蔥配三文魚蓉更能特出鮮甜。一定唔可以錯過燒三文魚系列,外面有燒過嘅痕跡,入面仍然淡粉紅,好嫩滑,醬燒最惹味。芝士同三文魚脂一齊好邪惡,但極滿足。屋企人都鐘意食日本菜,所以買埋一齊開心share。平時都鐘意食火炙壽司,所以叫叫咗禾川燒盛盒,有16件,人人永不落空。芝士蟹柳、芝士大熟蝦、醬燒左口魚邊、沙律醬燒三文魚、蒜燒紋甲墨魚、鹽燒醋鯖魚、鳗魚,沙律醬玉子,每款各2件。鳗魚香甜,相信冇人唔鐘意。蒜燒紋甲墨魚有驚喜,墨魚爽口彈牙,蒜香十分香。沙律醬加厚燒玉子顯出簡單就是美。最後加埋炸蝦醬燒三文魚丼,唔會唔夠食喇掛。三文魚,又係三文魚,係足足5片。炸蝦拎到返屋企仲係脆口。小店仲有啲日式材料買,例如帶子、海膽,就算當日唔想食壽司都可以去睇睇心頭好。
OT完決定買壽司外賣返屋企慢慢嘆。
三文魚壽司拼盤

蟹籽令口感更多元化。香蔥配三文魚蓉更能特出鮮甜。
芝士同三文魚脂一齊好邪惡,但極滿足。
禾川燒盛盒

沙律醬加厚燒玉子顯出簡單就是美。
炸蝦醬燒三文魚丼

2022-09-29
10 分鐘 (外賣自取)
炸蝦醬燒三文魚丼
禾川燒盛盒