2019-05-11
餐廳:丸作食茶 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖銅鑼灣禮頓道有一間台式飲料店比較出名嘅係佢哋嘅珍珠唔單只係自己製造,而且仲有10款選擇,全部用唔同嘅食材製造,五顏六色🔵⚪️⚫️🔴十分有趣鬼馬。除了有近期一套以真人比加超為主題的電影成為熱潮,以及之前Pokémon Go嘅大熱,店內推出寶貝丸,與寵物小精靈的精靈球極為相似。亦有以節日為主題的聖誕丸,以及其他例如黑芝麻丸、可可丸、仙人掌丸等,任你喜歡的味道和顏色選擇店內還有聲稱世界唯一嘅現場製作珍珠室,唔知道除咗可以睇住職員整珍珠之外,我哋又可唔可以試吓玩嘅呢?殿堂級黑糖珍珠鮮奶 $32香濃嘅鮮奶味加上自家製嘅黑糖珍珠,飲落去有啲似Latte,極之鮮滑,不過我相信就無茶嘅成份啦,因為店內除咗有黑糖鮮奶之外,另外仲有黑糖奶茶同黑糖Latte,下次一於試埋黑糖Latte睇下有咩分別先~莓果醋飲 $23 (+$10配三款珍珠)甜甜酸酸嘅莓果醋飲醒神開胃,啖啖莓香配上白玉丸、仙人掌丸同菊花丸,顏色果然吸引,一杯飲品就可以食到唔同味嘅珍珠,真係夠哂抵😋下午茶叫返杯黎飲,晚餐都開胃啲
地址:銅鑼灣禮頓道138號希雲大廈地舖
殿堂級黑糖珍珠鮮奶 $32
莓果醋飲 $23 (+$10配三款珍珠)