2015-08-22 677 瀏覽
今日七夕,亦係我舊曆生日。朋友就話請我食餐真正的日本菜。我問係邊間,佢話西環信洲日本料理。呢間日本菜之前都有朋友同我講過,真係好好食的。而家有機會去食,當然舉手加舉腳讚成啦 。我同朋友搭地鐵去到堅尼地城站,再行10分鐘左右。就見到了,去到門口我有種好期待嘅感覺。一入到店舖. 燈光比較暗, 好有浪漫感覺. 店舖唔算大, 大概10多張枱. 每張枱都唔會太迫. 環境都唔錯, 幾舒服. 再看看餐牌. 見到有兩個Omakase. 一個是$688. 另一個是$888. 睇到價錢, 我有D唔好意思叫. 因為對我嚟講實在太貴. 不過朋友主動叫我要$888的一個餐. 因為係我生日. 所以一定要食最好的. 真心多謝朋友. 餐廳上菜好有次序的. 一定唔會攪亂. 旬前菜三點醬汁鮑魚: 廚師用咗一種特別醬汁, 但醬汁不會蓋過鮑魚鮮味. 而且切成四小粒. 可以慢慢品嚐到鮑魚香及醬汁味道. 沢蟹, 細細隻, 好得意. 第一次食. 成隻連殼食. 好脆. 唔好睇佢細細隻, 食到中間是有肉的. 這個忘記了個名. 但食落好似雲耳. 加上酸咪咪醬汁. 滑do do感覺. 好醒胃日本生蠔. 肉質好厚. 而且蠔味極濃. 加上廚
餐廳上菜好有次序的. 一定唔會攪亂.
旬前菜三點
日本生蠔. 肉質好厚. 而且蠔味極濃. 加上廚師加了一些酸汁, 令到蠔味更出. 味道非常特別.
刺身盛5種, 店員話拖羅要放最後食. 咁就唔會搶走其他刺身味道.
粒貝, 八瓜魚足, 牡丹蝦, 油甘魚, 薄切立魚, 拖羅粒貝, 食落好爽, 好鮮味小八瓜魚足, 切成漙薄, 有煙un感覺. 立魚, 厚厚的. 但唔覺膩, 好有咬感. 魚味好濃牡丹蝦, 有大大粒魚子放上面. 食落卜卜聲, 而且蝦肉好彈, 好新鮮. 拖羅前腩, 油脂分布明確. 食落口好多魚油, 但唔膩. 好香魚油味. 食完口腔留住未道. 拖羅後腩, 冇前腩咁多油份, 而且肉質比前腩實, 魚香味同樣持久留在口腔, 好有口感. 海鮮土瓶湯, 用了一個日式水壺, 裡面有魚蛋, 白果, 冬菇, 慳魚, 清湯. 慳魚的鮮味, 沒有比湯浸淡咗. 魚肉彈牙並且好有魚味, 清湯唔會咸. 好飲. 半燒日本和牛鹿兒島A5和牛, 外皮燒香咗, 但裡面還是生的. 再切薄片後沒有血淋淋感覺. 而且仲好靚. 底部放了洋蔥. 側面有蒜蓉, 蔥花. 店員教我先食原味, 之後再食加蒜蓉, 蔥花. 最後先加洋蔥食. 果然有三重口感. 原味食到真正的和牛味, 我最鍾意的. 加蒜蓉, 蔥花. 會比蒜蓉蓋過咗牛肉味道. 加洋蔥, 就令牛肉比原味的SO味. 三種味道都好好. 不過自己就比較鍾意原味多D季節燒魚, 今日廚師為我預備了燒鰻魚及花竹蝦. 燒鰻魚色澤好靚, 好香鰻魚味, 而且肉質好柔軟. 花竹蝦蝦身爽, 蝦味濃郁.
 季節性天婦羅, 今日廚師為我預備了炸海胆及炸秋葵. 呢兩款真係好特別好新奇. 因為完全未食過這兩款食物.  炸海胆用紫菜包住大大件的海胆, 海胆炸完都唔會乾, 好creamy. 而秋葵炸完都仲有滑汕汕感覺. 再加上天婦羅三寶. 簡直冇得彈.  特色時令壽司五點, 有馬糞海胆, 火箸膠魚, 飛魚, 劍魚蔥粒, 油甘魚.
馬糞海胆香味濃厚, 食完在口腔停留好耐
火箸膠魚, 第一次食膠魚壽司, 而且在膠魚面略略燒了一下. 好香魚味滲出. 飛魚, 比較淡口劍魚蔥粒, 蔥味在劍魚上散發香味. 油甘魚, 厚厚的舖在飯團上. 好有口感. 時令日本生果. 最後廚師用了日本哈密瓜做了整份Omakase總結.
哈密瓜清甜可口. 絕對係美味的生果. 今晚這餐生日飯, 絕對係非同凡響, 令我有一個難忘的七夕舊曆生日. 多謝晒.

2015-08-20
慶祝紀念