七八年代懷舊西餐廳假日去平日少去既區行,總好過留係屋企。今次朋友話要帶我去食野,係去粉嶺一間懷舊西餐廳,去一間曾經係區內高級餐廳。由粉嶺火車站行去聯和墟樹多人少,傾著計好快就到。呢間餐廳外觀同內裏既裝潢同陳設都充滿七八十年代西餐廳既情懷。一走入去就會感到到充滿歐陸風情。白色牆身同柱樑,泛黃籐製既燈罩同籐椅,原木製既枱再配合懷舊既水吧,令人覺得有如回到七八十年代。下午餐餐牌選擇非常多,四十幾蚊已經食到飽。份量又大又飽肚,好在我未食晏。我叫左焗肉醬意粉$45,朋友就叫左海鮮炒烏冬$48,食物一黎到第一感覺就係大到超乎我想像。食落重好好味,下次黎呢區必食。懷舊到連飲杯熱檸茶都係用七八十年代既手法去service,唔係比個茶包你,而係一個茶壺自己沖茶落杯,重有個迷你茶隔,檸檬一片片排好係細碟,比客人自己加。(我放檸檬片落茶,一D都冇苦同酸味,飲得出D檸檬有揀過)所以我今次飲茶係慢慢享受既)
七八年代懷舊西餐廳
假日去平日少去既區行,總好過留係屋企。今次朋友話要帶我去食野,係去粉嶺一間[真]懷舊西餐廳,去一間曾經係區內高級餐廳。

2017-10-29
$46.5 (下午茶)