2022-06-29
呢間餐廳好特別,一出𨋢門,就會見到有個簾,再打開就已經係好特別嘅座位setting🤣一入去都聞到好香嘅壽喜燒味😉-呢度有幾個套餐可以揀,店員亦都會推介,佢話呢一個餐係佢哋最皇牌,當然要試一試佢啦🙌🏻🙌🏻-1.前菜分別係磯煮鮑魚、鮟鱇魚肝同埋日本白粟米🌽磯煮鮑魚好大隻,應該煮左好耐,夠哂入味彈牙👍鮟鱇魚肝幾特別,即使唔鍾意食肝嘅人應該都會接受到😙最後嘅日本白粟米好難忘,因為真係超級超級甜🤤-2.刺身刺身有帆立貝,赤身同埋海膽👍質素高,帆立貝超級厚肉,勁鮮甜😋-3.三文魚子墨魚汁蒸蛋見到黑色唔使驚🤣因為佢係墨魚汁黎,加咗墨魚汁嘅蒸蛋,鮮味果然可以提升👍👍-4.海膽和牛他他講真,自己都有啲怕食生嘅牛肉,因為怕食完會肚痛🤣但係呢度完全冇呢個問題,和牛食落去口感夠凍,唔知係咪因為凍,牛嘅味道食落唔會話好濃郁,但下面配埋個水晶梨,幾開胃😌-5.牛舌呢度牛舌total有幾個唔同嘅層次,分別係蒜片、辣蘿蔔、青蔥、洋蔥同埋牛舌🙌🏻食落去口感非常之豐富,亦都能夠帶出牛舌嘅味道😝-6.和牛肉眼呢塊和牛肉眼大概係四成熟左右,已經非常足夠,肉眼相對上比較多油脂,加埋日本南瓜可以中和到油嘅感覺🤤-7.和牛西冷西冷
1.前菜
2.刺身
3.三文魚子墨魚汁蒸蛋
4.海膽和牛他他
5.牛舌
6.和牛肉眼
7.和牛西冷
西冷嘅肉味相對濃郁,沾上蛋黃令牛肉更加滑身😙另外如果覺得好膩嘅話,仲可以食一啖一見鍾情米🤣
8.美國熟成牛肉
熟成牛肉相對嘅肉汁味道層次會多啲,見到佢配嘅蛋黃都比之前識嘅更加橙紅,感覺上蛋黃味更加濃郁🤤
9.滿溢筋子釜飯
其實食到呢度已經好飽,不過呢個釜飯係佢哋嘅gimmick,可以任加筋子,我自己都用total食咗三匙羹🤣🤣釜飯嘅口感係相對上濕同埋軟糯,店員話係特登參考日本嘅配方👍👍
10.舞茸菇清湯
清湯飲落好舒服,有淡淡的菇味😌
11.甜品
甜品係水信玄餅💦配柚子雪糕,水信玄餅💦嘅口感係好Q彈,旁邊配埋黑糖醬,唔會好甜幾好食😙