2018-12-16
如果肥妹水想食新加坡呢一啲東南亞菜,樂天經典好多時候都係肥妹仔嘅頭號選擇。手工蝦棗 $68呢一個手工蝦棗入面有鮮蝦,豬肉餡芋,頭等等,外表炸到非常香脆,上枱時候熱辣辣,店員會好窩心咁提醒你要趁熱食,如果凍咗就冇咁好食。喇沙海鮮米線 $78呢一個喇沙海鮮米線係肥妹仔每一次嚟都會食嘅米線,佢嘅湯底做得非常出色,有超香椰奶味同花生醬味,一啲都唔辣唔搶喉。 台佢嘅配料有好多,有鮮蝦,蟹柳,豆卜,米線亦都煮到剛剛好,軟硬適中,不過個湯底先係精粹,肥妹我就連湯底都飲唒。金牌脆皮燒雞 $168呢一個金牌脆皮燒雞又係必食嘅 菜式之一,燒雞外皮燒到非常香脆,雞肉肉汁好多,肉質嫩滑,佢仲會令上一碟袐製嘅醬汁,燒雞點上個醬汁,微辣,非常惹味。海鮮王炒飯 $144呢一個海鮮皇炒飯又係肥妹仔每次必食嘅炒飯,佢嘅炒飯除咗有鮮蝦,帶子配料之外,仲灑上一粒粒蟹子,鮮味十足。 炒飯嘅飯粒粒粒分明,唔會炒得太乾或者太濕,火喉拿捏得剛剛好,好好食。黑胡椒蟹 $368呢一隻蟹非常大隻,最重要嘅係佢嘅蟹膏份量超級多,每一口醬到會有蟹膏,攞嚟送飯一流。而佢嘅黑胡椒醬味道調得不錯,有好香嘅黑胡椒味,但又唔會太嗆鼻,蟹肉肉
手工蝦棗 $68
喇沙海鮮米線 $78
金牌脆皮燒雞 $168
海鮮王炒飯 $144
黑胡椒蟹 $368
呢一隻蟹非常大隻,最重要嘅係佢嘅蟹膏份量超級多,每一口醬到會有蟹膏,攞嚟送飯一流。而佢嘅黑胡椒醬味道調得不錯,有好香嘅黑胡椒味,但又唔會太嗆鼻,蟹肉肉質鮮甜,爽口彈牙。
當歸花菇雲耳蒸鱸魚片 $162
呢一個鱸魚片又係好好食,佢哋肉質唔可以話好滑,但係好香魚味。而佢旁邊嘅花菇雲耳吸滿了蒸魚豉油嘅味道,又係攞嚟送飯一流。
青芥末蝦球 $207
肥妹仔我畀好多個讚呢一個蝦球, 去釣蝦球肉質非常結實,大隻,爽口彈牙。而醬汁用咗芥末醬,肥妹仔食落去微微嗆鼻。但係非常刺激。
南洋參空心菜 $75
食落去好似喺泰國食嗰隻炒通菜嘅味道,不過佢嘅將多咗一種鮮味,亦都食到有好多小蝦乾。