2019-10-23
心情唔好嘅時候, 最好就係食甜品令自己開心返, 特別係女仔有第二個胃留來食甜品! 今日就去左la famille食佢地最出名嘅戚風蛋糕, 計我話見到咁靚嘅甜品, 無論男女都會開心返哂啦!今次我地叫左幾款唔同口味嘅小蛋糕, 雖然係小蛋糕, 但係size都唔算好細, 同男朋友/ 朋友share都夠!法國玫瑰法國玫瑰係佢地皇牌中嘅皇牌, 蛋糕上面嘅翻糖玫瑰花真係超靚, 另外仲有紅莓同埋鮮忌廉酸酸酸甜甜咁好夾, 一定要講嘅就係呢個玫瑰蛋糕, 食落真係有淡淡嘅玫瑰花香味, 唔會太濃但係食完後會感覺到個口有一陣玫瑰花嘅餘香味!皇牌士多啤梨我對呢個蛋糕好有期待, 因為我本身超級鐘意食士多啤梨! 呢個士多啤梨蛋糕都無令我失望, 上面鋪左幾粒好甜嘅士多啤梨肉, 蛋糕充滿士多啤梨味, 而家分佈好平均, 好似食緊一個好鬆軟嘅士多啤梨咁, 非常特別, 士多啤梨控一定要試下!另外叫左2個新出嘅蛋糕仔!意式香草奶凍睇落好似好普通, 食落就知原來有好多層次! 好多粒藍包圍住嘅係奶凍來 (好似布甸嘅口感), 奶凍好滑, 奶味都幾濃, 另外仲有啖啖鮮忌廉, 本身以為會好甜, 點知奶同埋忌廉都係清新得來唔會太甜太漏, 配
法國玫瑰
皇牌士多啤梨
另外叫左2個新出嘅蛋糕仔!
意式香草奶凍
睇落好似好普通, 食落就知原來有好多層次! 好多粒藍包圍住嘅係奶凍來 (好似布甸嘅口感), 奶凍好滑, 奶味都幾濃, 另外仲有啖啖鮮忌廉, 本身以為會好甜, 點知奶同埋忌廉都係清新得來唔會太甜太漏, 配埋戚風蛋糕食真係好夾!
莫希托
呢個係新出嘅mojito 蛋糕, 飲品就飲得多, 食落入口嘅mojito 就真係第一次食! 呢個戚風蛋糕係用檸檬薄荷葉加上青檸造成嘅, 食落好特別有涼涼地嘅薄荷味又有清新微酸嘅青檸味, 真係好似平時飲嘅mojito咁, 蛋糕上面仲有青檸味嘅馬卡龍 (第一次食呢個口味!) , 甜酸加上涼涼地嘅口味真係好特別!