2020-04-10
2009 瀏覽
朋友本身長期在內地工作,但近日肺炎遲續,衹能夠留守香港工作,之前在內地間吾使都會食下酸菜魚,現在衹能回味......但竟然比我係尖沙咀發現呢間<廚十三老壇酸菜魚>!!仲要Openrice 既評價不錯,立刻同朋友來試下!!餐廳裝修簡約時尚,座位非常闊落,枱同枱之間已經有一定既距離,完全吾覺得迫,又吾趕客,吾洗急住食,可以同朋友傾住計慢慢品嘗。服務員亦細心地提供口罩袋,比客人暫放口罩,服務不錯。餐牌上食物選擇貴精不貴多,重點全集中在酸菜魚。客人可以選擇小份,大份或土豪份。我地就簡左個小份,另外再加午餐肉,豆腐,寬粉及腐竹。係呢道食酸菜魚,無論辣度同麻度,都可以跟據個人喜好去調節,由於我本身都怕辣,所以今次衹點了微辣微麻。主角酸菜魚出場了,非常大鍋呢!!~鍋入面放了好多好多魚肉片,足足有一條魚既魚肉甘多。魚肉雖然已經去骨,不過偶爾亦有一兩條小小的碎骨痴住,食既時候都要小心吖~魚肉入口非常嫩滑,而且吸收了麻辣酸菜魚湯的精華,味道感覺係先麻後辣,中間亦夾雜住多種香料既惹味,令人吃完一啖魚肉,要再來一口酸菜魚湯,味道感覺多層次,一吃便上了引。午餐肉係厚切㗎!!仲有成5,6件甘多,亦
午餐肉係厚切㗎!!仲有成5,6件甘多,亦詁吾到佢同酸菜魚湯個味甘夾,非常好食,抵讚!!
無論豆腐,腐竹同寬粉,都可以將酸菜魚湯既濃香麻辣同香料精華吸收曬,非常入味同惹味。連怕辣既我,都愛上左呢道既酸菜魚。
小食是<酥炸無臉男>,個名非常特別,原來係炸豬肉條,豬肉細細條,炸得非常香脆可口,配酸菜魚實在不錯。
甜品是紅糖冰粉,朋友話在內地都會有機會食到呢個甜品,詁吾到連香港都有。紅糖冰粉入口感覺滑溜溜,似是非常Q彈既啫喱,配埋微甜糖漿同紅糖粉,仲有粒粒爽彈椰果,實在係一個解辣既甜品,值得一試。
荔枝風味梳打特飲 $28
酸梅湯 $25
兩款飲品都夠曬冰涼可口,啱曬一邊享受酸菜魚既麻辣,一邊中和當中既辣度,讓人吃得舒服。
整體來講,餐廳非常專注做好酸菜魚呢道菜,份量夠多,品質高,食物質素對得住佢個價錢,愛吃酸菜魚既不妨來品嘗一下。