2015-06-14 1141 瀏覽
今天晚上是Happy Friday,一行四人來到九龍城尋食,又是openrice的力量, 找到了這間雷公子食店,好吧~又一起去試新野喇! 我們齊人的時候已經8:45PM了,見到門口有張poster寫住晚上9時後$1隻扇貝, 一定要點呢!入去的時候都仍有座位,未叫東西吃之前每人先送上一碗老火湯,都幾好味架!我地叫左「海鹽手插蝦」、「立體3D芥蘭」、「秘製燒豬肋骨」、「蛋家佬炒蜆」、「蒜蓉燒元貝」4隻, 最後加多左個炒飯。「海鹽手插蝦」 - 黎到GE時候就係上圖呢個樣啦, 咩都睇唔到只係見到D鹽...哈哈!打開錫紙之後, 入面有8大隻蝦, 我地4個人岩岩好一人2隻.錫紙內仲有大量的避風塘炒XX的炸蒜、辣椒等等, 吃起來十分惹味,有一點小辣不過可以接受的, 至於那海蝦很大隻, 很鮮甜爽口, 朋友們都覺得這個好吃.「立體3D芥蘭」 - 呢個名好搞笑, 不過我地沒有深入了解有咩咁特別, 只係想叫個菜食下, 而openrice大家都會叫呢個黎食, 所以就試下囉!呢碟芥蘭上菜GE時間都覺得好精美, 原來佢內裡都有特別之處的呢! 它可以分做三層的「結構」 - 最高的一層是炒肉碎、中間的一層是把芥蘭葉
今天晚上是Happy Friday,
一行四人來到九龍城尋食,
又是openrice的力量, 找到了這間雷公子食店,
好吧~又一起去試新野喇!

我們齊人的時候已經8:45PM了,

入去的時候都仍有座位,
未叫東西吃之前每人先送上一碗老火湯,
都幾好味架!

海鹽手插蝦
有一點小辣不過可以接受的,
至於那海蝦很大隻, 很鮮甜爽口, 朋友們都覺得這個好吃.
立體3D芥蘭

呢碟芥蘭上菜GE時間都覺得好精美, 原來佢內裡都有特別之處的呢! 它可以分做三層的「結構」 - 最高的一層是炒肉碎、中間的一層是把芥蘭葉炒/炸脆了、最底層就是芥蘭了!

我自己本身很怕吃芥蘭, 因為我不喜歡它的苦味, 但估唔到呢個芥蘭又無呢個問題喎! 就算我食D莖的部分都好翠綠又唔苦!
蛋家佬炒蜆
「蛋家佬炒蜆」 - 呢個反而有少少失望, 可能定價相宜一點, 所以份量不算很多, 蜆肉其實也吃到鮮甜味道, 不過我們都吃到有一種淡淡的苦味, 我們懷疑是醬汁中有一些材料令到它有一點苦味, 所以不太合我們口味呢...
秘制燒豬肋骨
「秘制燒豬肋骨」 - 呢個都係值得推介的美食! 中間豬肉很"淋", 個醬汁好香口惹味, 而且燒得的時間岩岩好, 依然非常Juicy! 除左吃的時候有一點點麻煩之外, 呢個都係真心推介的好食!
蒜蓉燒元貝
最後呢, 就係9時後入坐$1一隻的蒜蓉燒元貝喇! 我地估唔到雖然呢個只係$1, 但係佢地無將價就貨, 隻元貝都係大大隻又夠鮮甜! 佢嘅價值係同我地平時食$2X一隻果D有得比!
2015-05-29
立體3D芥蘭