2007-05-19 24 瀏覽
他說想据扒, 我說"坑口好唔好?", 便走來我database其中一家扒房。網上食評參差, 仍舊信自己, 不經証實我都唔信咁差。5時多預訂好兩位, 再多口一問點去, 操英語的侍應不懂得教我走路, 便教我乘11A小巴。一到埗, 雖然遲了45分鐘, 侍應便問我"是否陳小姐?", 唔... 這份貼心值得加分, 可是, 為何剛才不用廣東話教我行過來呢?各款牛扒, 最便宜的australia angus 8oz都只不過$132, 選擇也不少, 單是牛扒的種類都有四, 五款。非牛的選擇也有, 不吃肉的也有pasta等, 價錢都幾相宜。一係唔吃, 一吃就要吃過夠。兩人share一份36oz的rib, 拼薯角。再多加一份小姐推介的番茄乾意粉, 小姐問一句"食唔食得曬呀?" 我就說"你俾隻牛我都食得落。" 先來雜菜兩碗, 以及一小砵自家調製的thousand island dressing。菜就不太新鮮喇, 應該關切定放落雪櫃事。可是個dressing, 改變了一向不吃thousand island 的我。香濃得來係唔漏的! 的確厲害! 我是用thousand island dressing代替牛油,

先來雜菜兩碗, 以及一小砵自家調製的thousand island dressing。菜就不太新鮮喇, 應該關切定放落雪櫃事。可是個dressing, 改變了一向不吃thousand island 的我。香濃得來係唔漏的! 的確厲害! 我是用thousand island dressing代替牛油, 擦那幾片核核麵包, 不知幾滋味!

先來的pasta, 用olive oil及蒜泥炒過, 麵條質感是比al dente略腍, 不過硬又有咬口仲好重"意粉"味, 正合我口味, 十分討好! 餡料是簡單的乾番茄, 車厘茄, 洋蔥絲及橄欖, 就是如此簡單, 產生的synergy是想像不到的。

牛扒一來是兩個大碟! 有骨的自動自覺去左你果邊, 我呢d靚女, 為左唔想你失儀, 決定自動請纓幫你"哽"左舊骨佢。medium rare的牛扒, 血水夠, 質地也很好, 味道都夠, 係調味稍淡。跟牛扒的紅酒汁, 特別是特別, 可是一點都不好吃! 好吃的牛扒, 只沾上一點鹽已夠, 何須特別點綴呢~

炸薯角也很有水準, 脆得來不乾, 是花過少少心思下去的。蔬菜是串在一起烤過的, 當中竟然夾雜一粒馬蹄! 清甜的馬蹄正好refresh一下舌頭!

當我雙手拿起骨頭在齒, 我問你"我咁樣拎住舊骨o係你面前齒, 係咪好趕客?" 你回應一句"你一舊全肥叉放入口果刻就已經夠趕客啦!" 對你的感覺我深感認同, 可是, 我絕對不會放棄那美味的骨頭, 以及痴住骨頭的骨髓的! 對你的感想, 只有一句"十分遺憾"。

雖說整天肚空空來等這一餐, 但是這樣的大堆頭我們也清檯, 的確唔講得笑! 咁樣食野才算是享受嘛!

謝謝你教懂我以後不要在心儀的男生面前吮骨頭及吃肥肉。