2009-05-29 7 瀏覽
近來台風吹起, 見到有台灣出名小食, 有炸物, 麵線, 同埋珍珠奶茶, 於是我決定一次試晒佢, 我買了鹽酥茹, 小麵線 + 蟹肉, 一柸珍珠奶茶.鹽酥茹: 有金茹和雞脾茹, 金茹很脆, 雞脾茹有咬口, 雖然台灣好似唔太common, 但都幾得意....小麵線 + 蟹肉: 第一口飲了湯, 好像比較濃味, 很香的柴魚味, 加了些醋和蒜, 混和一起, 我個人喜歡阿升多於阿土, 阿土的味道好像鮮d, 但太淡, 阿升的味道似台北阿宗多些...珍珠奶茶: 都是奶味重一些, 我本人喜歡飲台式奶茶是因為奶味重, 沒有苦澀味, 珍珠ok都有咬口, 起碼不是"淋" 和空心不是實的總括來說, 一間小店有幾款小食和飲品, 而且是有一定水準, 真的不錯!