2011-08-19
同事生日,成班揀咗好耐之後,決定去 Wooloomooloo 慶祝, 貪其口啤好,環境好,結果不負眾望,大家盡興而回我們一個星期前訂了枱,說好了要窗口位,果然被安排好坐在最靚的窗口位置,我們約七時到達,天未黑齊,個景好靚,大家忍唔住即刻叫咗幾杯酒,傾下偈,望下景,超爽之後侍應送上一籃麵包,個包暖暖地,軟硬適中,配牛油吃,超正享受過後,認真地落柯打,先來頭盤,我們叫了:- Jumbo crab cake - 好多蟹肉,個餅好厚身,個人反而覺得如果薄身點可以煎得更香,不過都已經好好食- Jumbo shrimp cocktail - 四隻大蝦,好彈牙,個汁酸酸甜甜咁,真係好好味- Foie Gras - 好大件,煎得未夠香,反而配料幾好,個啤梨蓉好清甜,再配以四款鹽,一點都不覺膩- Classic ceasar salad - 好普通的一個沙律,不過啲菜都好新鮮頭盤之後,叫了兩個湯:- Lobster bisque - 好香好滑好好味- Onion soup - 呢個差啲,洋葱都幾多,略嫌唔夠清由於已經飽咗大半,我地三個女仔只叫咗一份主菜嚟share:- Rib eye (200 day)
- Lobster bisque - 好香好滑好好味
- Rib eye (200 day) - 肉質好鮮嫩,五成熟,真的無多無少,火喉控制得恰到好處,因為只叫了一份,大家有啲爭食
- Wooloomooloo hot chocolate cake - 落柯打嘅時候,說明了朋友生日想加爉燭,結果不單加了爉燭,還加了生日字句,更喜出望外的是原來還有即影即有服務,侍應替我們影了合照後,更將合照以咭形式送給生日小姐呢!至於味道方面,亦非常好,蛋糕中有朱古力流出,伴以雲呢拿雪糕,簡直是超完美的組合
- Raspberry napoleon - 雖然從來不愛吃拿破侖,但這一件卻是超讚,不可不吃的甜品